Conclouen els treballs de restauració de la Muntanyeta dels Sants de Sueca

0
402

 

Roda de premsa oferida a la Muntanyeta dels Sants

Els treballs realitzats comprenen la restauració de l’ermita i el seu entorn, l’habilitació de la vivenda de l’ermità i la modernització dels sistemes de seguretat i electricitat

Dissabte passat, l’Ajuntament de Sueca va presentar en roda de premsa la finalització dels treballs de restauració que s’han realitzat, en diferents fases, en l’ermita de la Muntanyeta dels Sants. Les obres, que ara han conclòs, van començar al setembre de 2008, i han comprés la restauració de l’ermita i el seu entorn, l’habilitació de la vivenda de l’ermità i la modernització dels sistemes d’electricitat i seguretat. El cost total ha ascendit a, aproximadament, 216.000 euros, sufragats per l’Ajuntament excepte una subvenció de 6.000 euros que va aportar la Conselleria de Cultura en la primera fase.

Segons els historiadors, el Pare Amado Burguera i Andrés de Sales Ferri, l’ermita de la Muntanyeta dels Sants de la Pedra es va construir entre els anys 1610 i 1613, tal com ho constata una placa que podem contemplar en l’actualitat en l’interior de l’ermita. L’edifici s’ha mantingut i millorat al llarg del temps, i compta amb algunes reformes documentades en els anys 1716, 1723, 1757 i, posteriorment, dos més rellevants, una restauració general l’any 1801 i la de 1966.

En la roda de premsa que es va oferir per a presentar els treballs de restauració, el regidor d’Urbanisme i Patrimoni, Enrique Vidal, va afirmar la importància d’haver-los realitzat en este entorn natural “que constituïx un dels valors més importants que tenim en el municipi i que, tant esta corporació municipal, com les anteriors, tenim com a referent turístic i paisatgístic, a més de ser referent visual atés que en tota l’extensió del nostre terme és l’únic punt elevat que trobem i que ens permet una vista privilegiada del cultiu de l’arròs. Ens sentim hui molt satisfets per vore l’objectiu complit.

Amb esta intervenció, hem aconseguit la posada en valor de l’edifici, així com també la seua protecció”. L’arquitecte encarregat del projecte, Luis Cortés, va explicar els treballs realitzats, entre ells, “la reconstrucció de la coberta en la zona de l’actual menjador; la recuperació del rellotge solar de la fatxada; s’han desmuntat tots els elements impropis de l’edifici, recuperant l’antiga fornícula que conté els sants en l’altar; s’ha condicionat la cuina del segle XIX, de manera que siga un dels elements patrimonials més importants de l’edifici, de gran interés per al visitant; s’ha recuperat la funcionalitat actual de l’edifici, reformant la cuina moderna, els serveis, les dependències de l’ermità; s’ha intervingut en el total de les instal•lacions, en la il•luminació, en el sistema elèctric, s’ha instal•lat un sistema de parallamps i també de seguretat, amb la instal•lació d’una alarma per a evitar el robatori dels elements patrimonials amb els quals compta l’edifici”.

El aleshores alcalde de Sueca, Joan Baldoví, va afirmar “la necessitat d’acometre estes obres de conservació en 2008, donades les greus deficiències que van trobar els tècnics en l’edifici. És d’agrair i reconéixer la gran sensibilitat que han demostrat, tant l’arquitecte responsable, com els obrers de les dos empreses suecanes que han realitzat els treballs”. L’actual alcalde, Salvador Campillo, va concloure les intervencions agraint també a l’anterior corporació “la sensibilitat demostrada a l’hora d’interessar-se per recuperar este espai emblemàtic per a tots els suecans, suecanes, i visitants, un referent turístic, cultural, social i religiós”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here