La falla Ana Sanchis d’Alzira celebrà amb gran esplendor el seu 50 aniversari al Gran Teatre

0
763
La falla Colònia Ana Sanchis va celebrar, anit al Gran Teatre i amb un gran esplendor, l’acte central el seu 50 aniversari, al que assistiren l’alcaldessa d’Alzira Elena Bastidas, el primer tinyent alcalde José Luis Palacios, el president de la Junta Local Fallera així com la Fallera Major Paula March i la seua cort d’honor.
Al gran coliseu cultral alzireny es va homenatjar les Falleres Majors i presidents d’esta  comissió del últim mig segle. A l’esplendor d’una nit històrica per a esta volguda falla contribuiren Mª Carmen Cano d’Alzira Ràdio  com a presentadora de l’acte, Bernat Climent que var cantar l’himne de la comissió així com el regional, a més de Joan Cabanes ,pàrroc de la Sagrada Familia com a mantenidor.  
També han estat presents representacions de quasi totes les comissions falleres d’Alzira així com un bon nombre membres de la Junta Local Fallera. `
La primera falla naix en 1963

En l’any 1960 va nàixer, situada als peus de la “Muntanyeta del Salvador” i al caliu de l’empresa “Cartonajes Suñer”, la barriada “Colònia Ana Sanchis”. Aquest barri estava un poc apartat del poble, per el que els veïns varen decidir apropar la festa de les falles creant la “Falla Colnia Ana Sanchis” a l’any 1962 per a plantar la seua primera falla a l’any 1963.

Per aquest primer any va ser elegit president En Alexandre Doñate i Guitart, qui amb 28 membres més de la comissió va traure en aquest exercici la falla en davant. Per a tal ocasió es va anomenar a la que seria la Primera Fallera Major de l’historia d’aquesta falla, la senyoreta Ana Maria Blasco i López.

Lluís Suñer Sanchis Lluís Suñer Sanchis

L’any següent es va iniciar l’exercici faller elegint-se a quins haurien segut son segon president i sa segona fallera major (Rafael Deltoro i Timor i la senyoreta Pilar Durá Sala). No van poder arribar a exercir el seu càrrec al morir, als 20 anys d’edat, el 20 de Gener de 1964, En Lluís Suñer Picó, net de Ana Sanchis i fill del nostre President Honorífic En Lluís Suñer Sanchis (Més informació) (wikipedia).

En aquest any la falla va deixar de plantar monument en senyal de dol. L’any següent tampoc es plantà falla gran perquè la majoria dels jóvens de la comissió tingueren que realitzar el servici militar, no obstant, els xiquets més menuts formaren comissió plantant una “falleta” de la que va ser president el xiquet Vicent Aledón Vázquez i Fallera Major Infantil la xiqueta Encarnació Gloria i Ferrer. 

Durant els sis anys següents va quedar interrompuda tota activitat fallera a aquest barri. No va ser fins l’exercici 1971-1972 quan es va prosseguir amb la festa.

Falla de la "pantana" Falla de la "pantanà"

A l’exercici 1974-1975 es va veure interrompuda novament l’activitat fallera al morir Carmen Picó i Saéz, senyora de nostre president honorífic. Prosseguint amb la festa l’any següent.

Va ser en aquest any (1975) quan les falles d’Alzira decidiren dividir-se en seccions, segons el pressupost de que disposava cada una. La nostra falla quedà inclosa en la Secció Especial.

A l’any 1976-1977 la comissió va canviar de categoria, passant a formar part de la Primera Secció.

En les falles de 1981 per tercera vegada la comissió va suspendre la festa al ser segrestat el dia 13 de gener el Senyor Lluís Suñer per la Banda Terrorista ETA. Totes les comissions falleres d’Alzira es sumaren a les manifestacions publiques del poble demanant la seua alliberació. Al ser alliberat, en agraïment al poble i les falles d’Alzira, el Senyor Lluïs Sunyer va plantar una falla.

Dos  falleres majors bessones

En l’exercici 1981-1982, sent pionera en la ciutat, nostra comissió nombra a dos falleres majors, les bessones Mª dels Dolors i Mª del Consol Llinares i Atienza. En aquest any es va editar el primer llibret faller de la comissió.

En l’any 1983 ens tornarem a quedar sense plantar falla, esta vegada a conseqüència de la “pantanada” que va patir el poble d’Alzira en octubre de l’any 1982 per la ruptura de la presa de Tous. En aquesta ocasió no seguérem els únics que no plantarem falla, doncs ninguna comissió de la nostra ciutat va poder plantar els monuments. El dia 19 de març de 1983, en la Plaça Major de la nostra ciutat s’amuntonaren diversos objectes destruïts per l’aigua simulant una falla.

nou estandart nou estandart

Al novembre de l’any 1987 va haver-hi una riuada que va impossibilitar novament que es pogueren plantar falles a Alzira al març de 1988. Però la gent es va tornar a reunir en la Plaça Major de la ciutat per a plantar una falla col·lectiva.

Falleres Majors democràtiques

En l’any 1986 les falleres majors de la ciutat se elegiren, per primera vegada, democràticament. L’elecció es va dur a terme per mitjà de la votació de tots els presidents de les comissions falleres. En aquest any la nostra comissió va presentar com a candidata a la xiqueta Mª José Aledón i Oliver, que va ser elegida Fallera Major Infantil d’Alzira. A partir d’aquest any van ser varies les falleres de la nostra comissió que es van presentar a falleres majors de la nostra ciutat, passant a formar part de la Cort d’Honor de les Falleres Majors d’Alzira dels seus respectius anys:

–         1987: ê          Xiqueta: Marta Esteve España

  ê      Senyoreta: Mª Carmen Layunta Benito

–         1993:    ê          Xiqueta: Eva Esteve España

  ê          Senyoreta: Sonia García del Busto Ruiz

–         1996:    Senyoreta Mª José Aledón Oliver

–         1997:    Xiqueta Vera-Creu Tolosa Sanchis

–         2002:    ê          Xiqueta: Rosa Alberola Campos

  ê          Senyoreta: Virginia Baron Sanchis

Per al l’ejercici 2010, va ser elegida com a fallera major infantil d’alzira, la xiqueta Maria Signes Villanueva, fallera de la nostra comissió. Contiúa així amb la gran tradició fallera de la nostra comissió, que els fallers de la falla colonia Ana Sanchis portem amb orgull.

Tots els presidents d'Ana Sanchis

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here