Fabra traslladarà al Govern les reivindicacions dels productors citrícoles

0
347
Dirigents de les respectives organitzacions agràries

Les organitzacions agràries AVA-Asaja, La Unió i UPA-PV  lliuraren ahir en la Generalitat un document de peticions en el qual proposen a les administracions una sèrie de mesures per a assegurar el compliment de les lleis agroalimentàries, un «preu just» del producte i acabar amb els «abusos» dels distribuïdors que, segons han assegurat, estan portant a la «ruïna» als productors.

Després de lliurar-lo en registre, els màxims representants de les tres entitats, Cristóbal Aguado, Ramón Mampel i Rafael Cervera respectivament han acudit a la porta del Palau de la Generalitat, on ha eixit la consellera d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Maritina Hernández, així com el cap del Consell, Alberto Fabra, que, tot i que al principi no estava previst, ha decidit rebre’ls per a conèixer les seues demandes.

Durant la trobada, els responsables autonòmics s’han compromés a traslladar al Govern espanyol la posició del sector agrícola de la Comunitat Valenciana, i «la setmana que ve» la consellera es reunirà amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, a qui lliurarà el document personalment.

Hernández, que ha admés les «enormes dificultats» que travessa el camp valencià davant de la situació de preus baixos que afecta al sector, ha advertit que ara mateix «perilla la resta de la campanya citrícola» pel que ha assegurat que el Consell farà tot el possible per a «reorientar» esta campanya.

En esta línia, ha anunciat també que «en els pròxims dies» convocarà una Mesa amb els màxims protagonistes del sector (cooperatives, comerços i pagesos) que es reuniran per a, de manera «conjunta», ser «capaços de resoldre i salvar la resta de la campanya citrícola que, en estos moment va per uns camins molt perjudicials i hem de posar les mesures», ha sentenciat.

Per la seua banda, Cristóbal Aguado ha volgut deixar clar que, des del sector, «volem complir amb les nostres obligacions, no volem subvencions, volem regles de joc al mercat i no la llei de la selva». Així, ha advocat per «una economia humana, social i responsable» que aplique «un preu just» per als productes.

«Ha arribat el moment de dir prou als abusos de la distribució, estan abusant dels pagesos portant-nos a la ruïna, a l’abandonament dels camps i que perdem el nostre mitjà de vida», ha criticat. «Ja no podem més, ens està costant diners ser pagesos, venent per baix del que ens costa produir». Tant és així que el 2011 es van perdre 500.000 jornals, i «en 2012 podrien ser milió o milió i mig de jornals», ha advertit.

Per esta raó, ha exigit a les administracions que «una vegada per totes» facen complir les exigències que posa la justícia i els reglaments europeus sobre la cadena alimentària amb «lleis molt clares, que donen transparència, que obliguen a un contracte». «Els abusos no són bons per a ningú, la baula feble de la cadena és la producció i tot i que això ho reconeix la Unió Europea, el Parlament, el Comitè Econòmic i Social encara no han fet res per a solucionar-ho».

Alhora, sobre les quantitats que se’ls deu, ha assenyalat que les organitzacions agràries, necessiten «cobrar» el que els és degut segons els convenis «perquè és la garantia de supervivència i va dit que ja és hora que els que paguem cobrem també o per descomptat acabem tots malament».

En la mateixa línia, Rafael Cervera ha insistit que el seu plantejament és «ordenar» un sector que «ara per ara té les regles de joc però no té les mesures de garantia d’aplicació d’esta normativa». La situació «és molt delicada i la idea és que la cadena de valor s’ordene i que la llei de morositat es complisca».

Concentrar l’oferta

Des de La Unió, Ramón Mampel ha assegurat que la seua intenció és «arribar al Ministeri d’Agricultura» ja que «no és un problema sol de la Comunitat, és un problema d’Estat». Per esta raó, van a «eixir al carrer a protestar» contra els supermercats alemanys perquè a Frankfurt, on els cítrics valencians estan a 50 cèntims preu final de consumidor mentre ací al Mercat Central està a 85 cèntims. «Amb les despeses de transport, estes diferències és impossible aguantar-les i no podem tolerar que el productor coure menys que ningú». Hem de repartir este valor afegit que té el producte».

Alhora, ha apuntat que després ve negociació de la PAC, «important per posar mesures de mercat i preus justos per a tots els productors».

De la mateixa manera, ha apostat per «fer una política més empresarial a nivell cooperatiu» i «no tots demanar a tots, perquè al final diners hi ha el que hi ha i hem de concentrar l’oferta». Segons Mampel, «la gran distribució té sol cinc o sis que estan dominant el mercat, i nosaltres tenim milers i milers de cooperatives, això ho hem de reduir i tractar de tu a tu en la gran distribució que és la que no extorsiona».

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here