L’alcalde de l’Alcúdia es compromet a donar alternatives serioses si el Consorci l’autoritza

0
382

Roberta Martínez el dia de la concentració a Guadassuar

L’Alcalde de Guadassuar i president del Consorci de Residus Ribera – Valldigna menteix conscientment quan afirma que l’ex-Alcalde de l’Alcúdia (sr. Signes) era secretari autonòmic de la Conselleria de Medi Ambient quan es va instal·lar la Planta de Tractament de Residus Sòlids de Guadassuar.

La Planta fou instal·lada en eixa ubicació per una decisió de la Diputació de València de l’any 1985, i va iniciar el seu funcionament l’any 1989, quan el sr. Signes no sols no tenia cap càrrec en el govern valencià (no va ser secretari autonòmic de la Conselleria de Medi Ambient fins a l’any 1991) sinó que ni tan sols era Alcalde de l’Alcúdia.

L’Ajuntament de l’Alcúdia no s’oposà judicialment a la decisió d’ubicació d’eixa Planta perquè els tècnics triats a l’efecte per la Diputació, a l’igual que ocorre en el cas de l’actual instal·lació proposada ara  pel Consorci, asseguraren que la instal·lació no anava a generar cap molèstia als veïns de les localitats pròximes, qüestió que quedà en evidència als pocs dies d’iniciar el seu funcionament.

El sr. Ribera manipula quan pretén reconduir la oposició a les seues pretensions a un conflicte partidista. La posició contrària al mètode que està utilitzant el president del Consorci per a determinar el lloc d’ubicació de la Planta és unànime per part de tots els grups municipals de la Corporació de l’Alcúdia (PSPV, PP i Compromís) i és compartida per l’Ajuntament de Massalavés (governat pel PP).

El que manifestà unànimement ahir el plenari de l’Ajuntament de l’Alcúdia és que la decisió sobre la ubicació de qualsevol instal·lació d’eixes característiques ha de seguir un procediment seriós, en el que, en primera instància, es determinen els terrenys de tota la comarca susceptibles de rebre-la, atenent a criteris ambientals, urbanístics i d’ordenació del territori, i, en segona instància, s’estudien les alternatives possibles atenent a la seua distància als nuclis de població existents, triant-se finalment el lloc a la vista de totes les alternatives que hagen superat els filtres previs, i elegint l’alternativa d’ubicació “menys dolenta”. Sols seguint criteris transparents i objectius podrà impedir-se que es reproduisquen conflictes com els que ha provocat el sr. Alcalde de Guadassuar.

El que no és acceptable és que l’únic criteri per a decidir siga la voluntat de l’Alcalde del municipi on es vol implantar la instal·lació, ja que en eixe cas es produiran situacions com a la de Guadassuar, on el benefici econòmic (3 € per tona abocada i 1,6 € per tona tractada) el rep l’Ajuntament del terme municipal i les molèsties són per als pobles més pròxims a la instal·lació.

Si fórem tan demagògics com l’Alcalde de Guadassuar li respondríem a la seua pregunta sobre quina ubicació alternativa proposem per eixes instal·lacions: Si és cert que es tracta d’un “dipòsit ecològic”, que no provocarà cap molèstia: Que trie qualsevol camp o solar al costat del seu poble i que pregunte el que opinen als seus veïns.

És més, l’Ajuntament de l’Alcúdia li pren el repte que ens ha llançat i li proposa que li delegue (donat que no sembla capaç de fer-ho) la facultat d’encarregar en nom del Consorci els estudis necessaris per a buscar alternatives d’ubicació en el conjunt dels municipis de la zona, per un cost segur que inferior tot el que està gastant-se en publicitat i auto-bombo, i  li assegura que en tres mesos li garantisse que pot tenir “damunt de la taula” al menys cinc propostes fruit d’un treball seriós que permetrà prendre decisions “polítiques” per a triar l’opció que menys problemes puga generar.

El que fa el sr. president del Consorci és mentir, difamar i fugir de les seues responsabilitats, seguint amb la seua habitual política de “fets consumats”.

Li assegurem que els alcudians i alcudianes no toleraran les seues imposicions.

Comunicat de l’Alcaldia de l’Alcúdia

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here