L’any 2011 ha estat extraordinàriament càlid en la Comunitat, amb un grau més de mitjana i un 2% més de pluges

0
296

Més pluges i més calor

L’any 2011 ha estat pluviomètricament normal i «extraordinàriament» càlid a la Comunitat Valenciana, amb una precipitació mitjana d’un 2% superior al que es considera normal i una temperatura mitjana d’un grau més alta que la mitjana del període de referència, entre 1971 i 2000, segons la informació facilitada este dimarts per la Delegació Territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

La precipitació mitjana a la Comunitat Valenciana a l’any 2011 ha estat de 516 litres per metre quadrat, de manera que supera en un 2% el valor dels 506 litres per metre quadrat, que és el que es considera normal en un any, tot i que hi ha hagut una «gran diferència» entre comarques, ja que a la muntanya d’Alacant s’han acumulat fins a 1.300 l/m2 en zones com la Vall de Gallinera; 1.200 l/m2 a Orba i 1.150 l/m2 a Pego.

De la mateixa manera que els màxims, els mínims s’han observat també a la província d’Alacant, amb registres inferiors a 250 litres per metre quadrat en moltes localitats del Baix i Mitjà Vinalopó, amb per exemple, 245 l/m2 a l’Altet; 235 a Elx i 230 en La Romana.

En la mitjana de la Comunitat Valenciana, 2011 ha estat menys plujós que 2007, 2008, 2009 i 2010, però més humit que 2005 i 2006. En la sèrie dels últims 61 anys, des de 1950, ocupa un lloc central, ja que és el número trenta-u més humit i el trenta-dos més sec.

En termes relatius, l’any ha estat més sec al nord i litoral de la província de València així com les comarques del Vinalopó a Alacant. A València, destaca el Racó d’Ademús, on l’any ha estat molt sec. A Castelló i a la zona de la muntanya d’Alacant l’any ha estat en general humit, amb algunes localitats on fins i tot ha estat molt humit.

Així, a Alacant s’ha recollit una mitjana de 300,2 litres per metro quadrats, un 11% menys; a València 444 litres per metre quadrat, un 2% menys i a Castelló 513,5 l/m2, un 16% més.

ANY SENSE PICS DE CALOR

A falta de processar els 10 últims dies del mes de desembre, 2011 serà amb una probabilitat «alta» l’any més càlid de la sèrie al costat de 2006. Tot i tot, segons Aemet, «segurament no hi ha hagut una sensació que l’any fora molt càlid, a causa que l’estiu en general no ha tingut grans pics de calor, i fins i tot en la segona quinzena de juliol els dies han estat relativament frescos i amb molta nuvolositat a les províncies de València i Castelló».

Tot i això, ha explicat que tant la primavera com la tardor han estat «molt càlids», el que ha afavorit que en el balanç anual la temperatura mitjana de 2011 siga un grau superior a la mitjana normal.

Segons les dades d’Aemet, «sol gener i març han estat freds, mentre que abril ha estat extraordinàriament càlid, en mitjana el més càlid des de 1961 i juliol normal». En dades diàries, els dies més càlids han estat el 6 de juliol i 6 d’agost, únics dies en els quals es va arribar als 42 graus en alguna població del prelitoral de València.

ONADA DE FRED

En canvi, el dia més fred de l’any ha estat el 23 de gener. Així, en l’onada de fred dels dies 22 a 24 es van arribar a observar temperatures per baix dels deu graus baix zero en Fontanars (-10ºC), a Villena (-10,5ºC), a Vilafranca (-12ºC) i en Ares del Maestrat (-13,5ºC). En estes dates es van registrar gelades gairebé en el cent per cent del territori, de manera que ha estat l’onada de fred més important des de gener del 2005 a la Comunitat Valenciana.

Segons Aemet, algun dels fenòmens atmosfèrics més destacats de l’any, a més de l’onada de fred, han estat un mes de març molt plujós, sobretot a Castelló, on es van superar dades històriques en alguns observatoris com Torreblanca, Benicarló o Fredes i el 9 d’abril, quan es va registrar la temperatura més alta des que hi ha dades en localitats com Ontinyent, Villena, Oriola, Manises i Villafranca del Cid.

Alhora, ha destacat que el nombre d’hores de sol a l’observatori de València el juliol ha estat el més sota des de 1961, a causa de l’elevada nuvolositat, i les freqüents tempestes en este mes, amb els dies 3 i 4 com més destacats a Vilafranca i Fondeguilla, i el 29 i 30 en Casinos i Requena, esta última amb forma de calamarsa que va arribar a la mida de «pilotes de golf».

Unes altres dades han estat el gran temporal de Llevant entre els dies 19 i 23 de novembre, amb pluges que van arribar a ser torrencials en algunes localitats de Castelló i del nord d’Alacant i el tornado del dia 20 a Sueca. Fa poc, el 16 de desembre es va registrar el temporal de vent més important de l’any, amb ratxes màximes de 118 quilòmetres per hora en Fredes; 100 quilòmetres per hora en Xelva; 97 quilòmetres per hora a Alcoi i 95 quilòmetres per hora a Manises.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here