El taller d’Elvira Bella en Alzira ressalta les cames de milers de falleres a la Comunitat Valenciana entre elles les Majors de València

0
330

Elvira Bella en la seua botiga d'Alzira

Les calces de les Falleres Majors de València

Seda, fil, cotó, una miqueta de paciència i un molt d’artesania és el que utilitza el taller d’Elvira Bella d’Alzira per adornar i resaltar les cames d’unes 6.000 falleres i fallers de tota la Comunitat Valenciana.

Entre elles es troben les Falleres Majors de València, Sandra Muñoz i Rocío Pascual, que han rebut les seues calces personalitzades junt la resta de la indumentària el passat cap de setmana. Les de Muñoz i Pascual amb el seu respectiu nom de pila i les falleres de les seues corts amb la inicial brodada al centre de la calça.

El negoci familiar està dirigit per Elvira però treballa tant el seu home, Francisco Laudes com la mare, Elvira Gómez que, tot i en l’ombra, és l’autèntica artista. Ben ajudada per Silvia Pérez, i amb la col.laboració d’un teler i  una Alfa, autèntica joia de l’art de l’art de cosir, fan des d’una modesta planta baixa d’Alzira, al voltant de 12.000 parelles de calces, la majoría per a fallers i falleres de Valéncia, Alzira, Gandia, Dènia, Carcaixent i Sueca, però també per a les foguereres d’Alacant o per a les dansaires d’Algemesí i d’altres poblacions valencianes.

Elvira Gómez ens revetla a Riberaexpress que «un parell de calces pot costar de fer al voltant de 5 hores» des que comença el seu teixit fins arribar a la planxa després de ser bordada i cosida.

Requerix tan de temps perquè «es un autèntic treball artesanal que a més és personalitzat». Segons la mare i la filla els clients solen ser «prou exigents» donat que «miren molt el color, el dibuix, si la cama es grossa o estreta, ens fan traure els cavells verts», ens confessen mentre les seues mans no paren ni un segon. I no sols les dones «ara els homes ja demanen que les seues calces tinguen la lletra inicial, les flors, un determinat ciubis i el bordat a color, fins i tot, el rosa».

Faltaven poques hores per entregar els 26 parells que lluiran les falleres majors de València i les seues resepctives corts d’honor i hi havien alguns nervis però sobre tot professionalitat i entusiasme per complaure a tan il.lustres clients. Fa 6 anys que les seues mostres van convèncer els responsables de la Junta Central Fallera i des d’aleshores, el taller d’Elvira Bella ha estat lligat al de les regines del cap i casal. Laudes, encarregat de la part comercial reconeix «és un vertader honor per a nosaltres que tantes falleres i entre elles les més importants lluixquen els nostres productes».

Mentre al taller d’Elvira continua escoltant-se el repiqueteig del teler i de la màquina de cosir, un soroll característic que no para de sonar durant tot l’any per fer ressaltar les  cames de les falleres i balladores valencianes.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here