La Festa d’Algemesí era l’única que reunia els quatre requisits junts per a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat

1
451

Ball dels Bastonets

Algemesí: Som Patrimoni. Aquest era el lema que la Muixerenga d’Algemesí va desplegar en les seues torres humanes en la celebració commemorativa de la declaració per part de la Unesco de la Festa de la Mare de Déu de la Salut com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que milers de persones han celebrat en uns actes plens de colorit i emoció i on es va reviure una part de la Processoneta del Matí.
Julio Blasco, director del Museu Valencià de la Festa, minuts abans de començar els actes va explicar a Riberaexpress el procés per a que este esdeveniment fora aprovat sense pal·liatius per aquest organisme mundial com un dels 10 reconeixements que té Espanya, tres d’ells de la Comunitat Valenciana (El Misteri d’Elx, el Tribunal dels Aigües i ara la Festa d’Algemesí).

La Festa d’Algemesí cumpleix els quatre requisits junts que demana la Unesco, encara que sols cumplint uno d’ells se podria haver atorgat este reconeiximent. Així la Festa d’Algemesí reunix els requisits de tradició i expressió oral, arts i espectacle, usos socials rituals i actes festius i tècniques artesanals tradicionals.

Les Muixerangues desplegaren les seues torres humanes i els diversos balls oferiren el seu repertori en dos escenaris; primer en la plaça Major i després en l’interior de la basílica de Sant Jaume davant l’altar. La Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga, Bastonets, Pastoretes, Carxofa, Arquets, Llauradores i Tornejants eixiren de forma extraordinària al centre de la ciutat en un acte de commemoració i acció de gràcies, amb la participació de milers de persones en un dia esplèndid i amb un desembarcament polític encapçalat pel President de la Generalitat.

Alberto Fabra: La meua admiració per als veïns d’Algemesí

El president del Consell va escriure al Llibre d’Or la següent dedicatòria: «Amb tot el meu afecte i admiració cap els veïns d’Algemesí per la seua constància i participació en la recuperació de les tradicions valencianes. Les Festes de la Mare de Déu dela Salut, declarades recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat, són i seguiran essent un motiu d’orgull per a tots els valencians».

El President ha assegurat que Algemesí constitueix «un clar exemple per a tota la Comunitat Valenciana i tota Espanya, perquè gràcies a l’esforç de tantes persones durant generacions s’ha fet possible que avui puguem gaudir d’unes festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat».

La declaració d’aquesta festivitat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat ve a «ser reflex del treball, l’esforç de moltes persones i del convenciment d’una Administració, de l’Ajuntament».  Així, Fabra ha destacat que «només sabent el que som, podem arribar on vulguem, doncs Algemesí és un clar exemple de com s’han de fer les coses per a poder conquistar el nostre futur amb fe i convenciment».

VIDEO BERCA TV

http://vimeo.com/33395913

Joan Baldoví: Un reconeiximent a les riques tradicions valencianes

El nou diputat nacional de Compromís, Joan Baldoví, ha manifestat que «com a valencià i riberenc estic orgullosíssim d’esta distinció, és com un reconeiximent a les riques tradicions dels valencians, tot i que Algemesí porta la bandera. La Festa d’Algeemsí és rica, bonica i espectacular.

Juan Cotino: És un orgull per a Algemesí i per al poble valencià

«La distinció suposa una alegria, una satisfacció, és un orgull per a la població d’Algemesí i per a tot el poble valencià» ha manifestat el president de les Corts Valencianes Juan Cotino qui ha resaltat que la Mare de Déu de la Salut és també la patrona del seu poble, Xirivella.

Lola Jhonson: Treballem per a la nostra història i per a les nostres arrels

La consellera de Cultura i Turisme, Lola Jhonson ha declarat este matí que «Algemesí i els valencians estem vivint un dia històric, suposa un orgull per al Consell des del que treballem per la nostra història i les nostres arrels».

Vicent García: Un dia i un recorregut únic

L’alcalde d’Algemesí, Vicent García considera que este 8 de desembre «és un dia únic que no es repetirà, al igual que el recorregut de la proceesó també és únic, no es farà mai més en tota la història».

Conxa Aguado: He vist moltes processons però com ésta ninguna

Conxa Aguado és una veïna de Picassent que hui ha vist, per primera vegada la Festa de la Mare de Déu d’Algemesí, «m’he quedat impressionada» ha assegurat a Riberaexpress «sobre tot pels balls dins de la Basílica, un fet que mai havia vist, vullc destacar el seu colorit i espectacularitat. Els balls tan a prop de la Mare de Déu és genial, confesse que he vist molts processons però com ésta ninguna».

Una celebració única

Els actes han començat amb la recepció de les autoritats en la Capella de la Troballa, on segons la tradició es va trobar la imatge de la Verge en 1247. Des de llavors la localitat celebra cada mes de setembre una processó en honor a la Mare de Déu de la Salut caracteritzada pels seus nou balls.

Aquest dijous, Algemesí ha reviscut aquesta tradició de més de 700 anys. Així, les dues Muixerangues han desplegat les seues torres humanes i els diversos balls han oferit el seu tradicional repertori en dos escenaris, primer en la plaça Major i després a l’interior de la Basílica de Sant Jaume davant l’altar.

La Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga, Bastonets, Pastoretes, Carxofa, Arquets, Llauradores i Tornejants han actuat de forma extraordinària en el centre de la ciutat en aquest acte de commemoració i acció de gràcies a la Verge per la declaració de la UNESCO.
Una vegada finalitzada la participació de tots els balls s’ha desenvolupat una xicoteta processó que ha partit de la Porta de l’Aire i envoltat la plaça Major per a fer la tradicional entrada de la Mare de Déu, en aquesta ocasió per la porta de la Capella de la Comunió de la basílica, escortada per les Muixerangues i Tornejants, i altres balls típics d’aquesta celebració i la Societat Musical d’Algemesí.

Xavier Pérez / Xavier Espanya


1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here