D’Algemesí a Bali, un llarg i fructífer procés

0
415

Entrada de la Mare de Déu per la porta de la seua capella

La inscripció de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí en Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha sigut fruit d’un llarg procés de treball que va començar fa ja un any i mig -el 15 de juny de 2010- amb la incoació com Bé d’Interès Cultural Immaterial de la Festa per part de la Generalitat.

La direcció general de Patrimoni de la Consellería de Cultura va tramitar l’expedient complet i el Consell va aprovar el Decret de Declaració com BIC el 27 d’agost de 2010.

Paral·lelament començaren els tràmits per a la inscripció en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial en el Consell de Patrimoni Històric que va tenir lloc a Alcalá d’Henares el 17 i 18 de juny de 2010, quan es va decidir que les dues candidatures que presentaria Espanya serien els Patis de Còrdova i la Festa de la Mare de Déu de la Salut. La Generalitat, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Algemesí, va elaborar l’expedient que el 20 d’agost de 2010 es va remetre al Ministeri de Cultura, perquè s’enviara a l’organisme de la UNESCO abans del 30 d’agost.

A partir d’aqueix moment es va obrir un període d’espera, fins que el 16 de maig de 2011 la UNESCO va sol·licitar que es realitzaran algunes modificacions en l’expedient presentat.

En aquesta ocasió, també es va treballar de forma àgil i 11 dies després, el 27 de maig, el Ministeri va remetre a la secretaria de la convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO la versió revisada amb les observacions realitzades a l’expedient.

El 25 d’octubre de 2011 l’Òrgan Subsidiari del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguardia del Patrimoni Cultural Immaterial va examinar les candidatures per a ser inscrites en la Llista Representativa l’any 2011, recomanant que s’inscriguera la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Aquest pas previ va ser encoratjador, però àdhuc no hi havia res decidit.

Finalment, el passat 28 de novembre, el Comitè del Patrimoni Immaterial de la UNESCO, reunit en Bali, posava el punt final a aquest procés. L’únic final possible per a un bé com La Festa d’Algemesí.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here