La Llei de la Custòdia Compartida de la Comunitat Valenciana entra hui en vigor

0
309

La llei de relacions familiars dels fills i filles amb progenitors que no conviuen –coneguda com a Llei de Custòdia Compartida– entra este dilluns en vigor després de publicar-se la resolució del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’aixecament de la suspensió cautelar de la normativa en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El BOE recull dissabte, dia 3 de desembre, la resolució per la qual el TC va acordar aixecar la suspensió de la Llei de la Custòdia Compartida, d’1 d’abril, que va estar suspesa pel recurs d’inconstitucionalitat que va interposar l’Advocat de l’Estat. Després d’esta publicació, la norma ha entrat en funcionament, segons han confirmat a Europa Press fonts de la Conselleria de Governació.

En la seua resolució judicial, l’Alt Tribunal, que no es va pronunciar sobre el fons de l’assumpte, va aixecar la suspensió de la norma en entendre que no estava acreditada la «gravetat» i «irreversibilitat» en l’aplicació d’alguns articles qüestionats pel govern Espanyol.

El Govern autonòmic va dictar esta llei a l’empara de la competència que l’Estatut de l’Autonomia de la Comunitat Valenciana atribuïx a la Generalitat per a conservar, modificar i desenvolupar el dret foral civil valencià.

Tot i això, el Govern espanyol, després d’estudiar-la, va al·legar que el text vulnerava les seues competències sobre legislació civil, així que ho va recórrer davant del Constitucional. Este òrgan ho va admetre i va dictar la suspensió cautelar de la normativa.

Contra esta decisió, les parts personades en la causa van presentar diverses al·legacions, entre les quals hi ha la Generalitat, qui va sol·licitar l’aixecament de la suspensió. Tot i això, el Govern espanyol es va oposar a l’entendre que amb la seua aplicació podien produir-se alguns perjudicis irreparables.

Tot i això, el TC ha considerat que no es van aportar dades que permeteren inferir que l’aplicació dels preceptes impugnats per l’executiu –que suposaven l’establiment per decisió judicial de la custòdia compartida en defecte d’acord dels progenitors– fora a produir, des del punt de vista cautelar i fugint de tota consideració sobre el fons de l’assumpte, els invocats prejudicis.

És més, el TC indicava que els perjudicis als quals al·ludia l’Advocat de l’Estat no eren degudament concretats i «molt menys acreditada la gravetat i irreversibilitat dels mateixos», pel que va entendre que no resultava suficient la seua invocació per a aconsellar el manteniment de la suspensió fins que el tribunal es pronuncie sobre el fons.

Europa Press

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here