Xúquer Viu denuncia la campanya del lobby d’Alacant per fer-se amb la millor aigüa del Xúquer i s’oposa a modificar el transvasament

0
236

Assemblea de Xúquer Viu celebrada a Sueca

La VI Assemblea de Xúquer Viu ha congregat al voltant de 80 persones en una de les assemblees més massives que es recorden. Entre els assistents es trobava el president del regants de Sueca, José Pascual Fortea, el nou diputat suecà de Compromís, Joan Baldoví, i els alcaldes d’Alginet, Antella, Albalat, Corbera, Benicull i Riola. A més, regidors d’altres pobles de la comarca de la Ribera i representants de grups ecologistes -Ecologistes en Acció i WWF-, sindicats -CCOO i Intersindical Valenciana-, Unió de Llauradors, Coordinadora d’Escoles en Valencià, el 15-M de Sueca; així com de distints partits – PSOE, Compromís-Equo, EUPV, PCPE i ERPV.

Oposició frontal  a una nova pressa del transvasament

En el transcurs de l’Assemblea s’ha acordat oposar-se frontalment a qualsevol nou transvasament del Xúquer, des de Cortes o des d’Antella, i continuar treballant en la defensa i recuperació del Xúquer, el principal riu dels valencians i les valencianes.

En aquest sentit s’ha denunciat la campanya del lobby de l’aigua d’Alacant, que pretén quedar-se amb la millor aigua del Xúquer, fent-li un nou transvasament al riu, des de Cortes o des d’Antella. La finalitat d’aquest projecte no és altre que el negoci i l’especulació i es trobarà amb la resposta de la societat riberenca i d’altres comarques valencianes.

L’Assemblea de Xúquer Viu ha reafirmat el discurs de la Nova Cultura de l’Aigua de preservació i recuperació de les masses d’aigua -rius, aqüífers i zones humides- en el convenciment de que disposar d’aigua de qualitat per als usos productius, passa per respectar i preservar els ecosistemes que integren el cicle natural de l’aigua.n altre repte serà l’elaboració d’un nou Pla de Conca del Xúquer, d’acord amb la Directiva Marc de l’Aigua. Aquest nou pla, que ha d’aconseguir el bon estat ecològic de les masses d’aigua, hauria d’haver sigut aprovat fa tres anys i en ell s’han de fixar els cabals ecològics dels rius i la millora de la seua qualitat. Igualment Xúquer Viu demanarà que cesse la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental origen en gran part del declivi del riu en les últimes dècades.

Una nova cultura de l’aigüa

Xúquer Viu com organització ciutadana mantindrà relacions amb tots els sectors polítics i socials riberencs i valencians, amb l’objectiu de recuperar i protegir el Xúquer, l’Albufera i les masses d’aigües relacionades. En aquest sentit sol·licitarà entrevistar-se pròximament amb representants del PP de la Ribera, per tal d’intercanviar punts de vista respecte al problema de l’aigua.

En definitiva Xúquer Viu reclama una nova cultura de l’aigua que permeta recuperar i preservar els nostres rius i aqüífers, així com el bon estat de l’Albufera de València, per a què les persones que vivim al voltant del Xúquer  comptem amb garanties d’aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives, per als regadius tradicionals i l’agricultura sostenible, així com per a gaudir dels usos comuns i ciutadans d’aquest patrimoni natural –des de passejar vora riu fins nadar, pescar o practicar esports com la piragua.

Comunicat de Xúquer Viu

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here