Algemesí celebra el títol internacional amb volteig de campanes i amb un acte a la Basílica d’agraïment a la Mare de Déu de la Salut

0
417

Un muixeranguer en la Basilica

L’alcalde d’Algemesí, el rector de la Basílica menor de Sant Jaume, protagonistes destacats de la festa, com Juan Beltrán i Tomás Pla i tot el poble en general tenen clar que el 28 de novembre del 2011 serà una de les históriques dades d’este municipi de la Ribera.

L’anunci del Comité de la Unesco arribava a les 3,30 de la matinada però a eixes hores hi havia tot un poble en vela, per als que s’adormiren la senyal de la bona nova era el volteig de campanes a les 8 del matí. I a partir d’ací no hi havia altre comentari en les tertúlies dels bars, forns, botigues , perruqueries i en els mateixos carrers que la Festa de la Mare de Déu de la Salut era ja Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, tot un somni per als prop de 28.000 habitants d’esta important població riberenca.

A les 12 del migdia altre volteig de campanes la Basílica, acompanyat per 21 salves i tot seguit un acte d’agraïment a la patrona per haver aconseguit este internacional títol.

El rector, Jesús Corbí, recordava l’esforç dels algemesinencs i la «línia progressiva de recuperació i d’implicació significativa» del poble en la festa.

Per la seua part la primera autoritat local, Vicent García, ha donat les gràcies » a la ciutat i als que conformen la festa, que són els vertaders protagonistes i també a la Unesco per haver-la recolzat».

García, en el saló de sessions, ha rememorat tots els passos seguits per arribar al important reconeiximent com va ser la declaració de BIC per part de la Generalitat en el 2010. Ha felicitat a tots els veïns per conservar «una festa única» i ha reconegut que el benefici «més gran» d’este títol «serà per a les persones que vinguen de fora a disfrutar-les amb nosaltres».

Tomás Pla: Estava prou confiat

Un dels algemesinencs més feliços este matí era, sens dubte, Tomás Pla, mestre muixeranguer que l’any 1973 va ser la persona clau per a la recuperació de la Muixeranga en particular i de la Festa en general. «M’he assabentat de la notícia a les 6 del matí, he de reconèixer que estav prou confiat en la resolució favorable de la Unesco». En aquells moments crítics de la festa de fa 38 anys «ningú s’imaginava que aconseguiriem este important reconeiximent internacional».

Juan Beltrán: No he dormit en tota la nit

L’actual mestre d’Amics de la Muixeranga, Juan Beltrán, era ahui l’home més buscat pels mitjans de comunicació i ha atés a Riberaexpress, en plena Plaça Major amb un somriure d’orella a orella. «No he pogut dormir en tota la nit» ens confesa només saludar-lo. Primer esperant el comunicat per correu electrònic que havia d’enviar-li l’Ajuntament i després fruit de l’emoció. Ell per contra, de Tomás es va «preocupar» al ajonar, la Unesco ahir la decissió fins esta matinada. I el mestre del Pí de Cinc, de la Nòria i d’altres tantes figures plàstiques no parava de dir «els veïns d’Algemesí no acaben d’adonar-se de la gran festa que tenim en el nostre poble».

José Vicente Torrent: M’he assabentat este matí pel personal del magatzem

El president de la Copal, la principal cooperativa citrícola espanyola, Jsoé Vicente Torrent es va quedar dormit, cap a la una i mitja de la matinada, un parell d’hores abans de fer-se pública la bona nova. Però de bon matí «m’he assabentat de la notícia pel personal del magatzem», ens ha reconegut tot orgullòs perque ha participat durant 25 anys en les processons com a personatge biblic.

«És una enorme satisfacció, perquè esta festa la portem dins del cor tots els algemesinencs», ens ha confessat en l’interior de la pròpia basílica.

Els balls i la Mare de Déu eixiran a la Plaça Major el 8 de desembre

Els actes d’este matí seran l’aperitiu de la multitudinària celebració que han consensuat el Patronat de la Fundació i el Consell Assesor de la Festa per al 8 de desembre.

Els actes es concentraran a la Plaça Major on a les 12 es farà el primer ball de totes les dances per fer el segon a l’interior de la Basílica on tornaraan per la porta de la Capella de la Comunió. La Mare de Déu de la Salut farà el mateix recorregut que els 1.500 protagonistes de la festa que des de esta matinada està considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here