El Bloc-Compromís entregarà a Benifaió el XX Guardó d’Or a Vicent Torrent, fundador d’Al Tall

0
500

Vicent Torrent

L’acte de lliurament del XX Guardó d’Or, serà el pròxim divendres 25 de novembre, a les 21 hores, al Restaurant-Hotel Duomo, Ctra. N-340, Km. 883, Benifaió (eixida Benifaió-Alfarb). Enguany es concedirà a Vicent Torrent.

Aquestos guardons son un acte d’àmbit comarcal que organitzen els Consells comarcals de la Ribera / Bloc Nacionalista Valencià amb el poble on es celebrà l’acte. En aquest cas Benifaió.

El Guardó d’Or de La Ribera es va establir l’any 1992 per distingir les persones, organitzacions i col·lectius que s’han destacat per la seua trajectòria en favor del la llengua, la cultura i el territori de La Ribera i del País Valencià. El primer guardonat va ésser Josep Lluís Bausset, i també l’han rebut Bernat Genoll, Joan Girbés, Soler i Estruch, la Coordinadora d’Escoles en valencià de La Ribera, Vicent Cardona, Josep Gregori, Mossèn Antoni Sanchis, Francesc de Paula Burguera, l’Associació Pere Calp de Castelló de la Ribera, Francesc Giner Perepérez, Josep Ballester, Josep Chaqués, Xúquer Viu, Josep Lozano, Leonardo Borràs Artal, l’Associació Cultural Col·lectiu L’Ullal de Sollana, Oreto
Isona i l’any passat a la Societat Musical “Ateneu Musical La Lira” de Corbera.

L’acte de lliurament d’aquest XX  Guardó d’Or de la Ribera, serà després del sopar i comptarem amb la presència d’Enric Morera, Secretari General del BLOC i Síndic de COMPROMÍS a les Corts Valencianes, Gerard Donat, Secretari Comarcal de la Ribera Alta, Pilar Torres, Secretaria Comarcal de la Ribera Baixa i Joan Baldovi, el nostre diputat a Madrid. Hi haurà també actuació del grup Assekes.

Gran músic i defensor de lo valencià
Vicent Torrent, nascut a València l’any 1945, llicenciat en magisteri i músic. Cal destacar la seua obra al grup de música Al Tall, del qui fou fundador l’any 1975 junt amb Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles. És l’autor de la major part de les lletres originals, entre les quals trobem algunes tan emblemàtiques com Tio Canya o les del Quan el mal ve d’Almansa…. Amb Al Tall ha ajudat a crear la consciència de
ser un poble, tan digne com qualsevol altre, i crear música a partir de les músiques tradicionals. La seua música ha tingut, i té avui dia, una funció cultural, social i cívica.
Aquesta formació músico-vocal ha creat, adaptat i divulgat música tradicional i popular perquè la sentim, la cantem i la ballem, una música que incita a la convivència i a la participació, a la sàtira i a la ironia i per què no, al divertiment. Al Tall és fidel a unes maneres de fer música i de cantar pròpies del país, però sempre ha estat obert a mostrar i a trobar punts de contacte amb altres tradicions (provençals, sardes, italianes, gregues o magrebines),  ha internacionalitzat la música tradicional valenciana i ha ajudat a fer de les músiques mediterrànies un món d’intercanvi i de col·laboració. Els 36 anys de treball de Vicent Torrent al grup al Tall, són una clara expressió de la història viva de la música tradicional valenciana que l’han sabut fer atractiva i moderna.
A banda de la discografia oficial d’Al Tall, Vicent Torrent ha editat les obres següents a títol personal: La música popular (IVEI/Alfons el Magnànim, 1989): assaig divulgatiu i Rosa perduda (Difusió Mediterrània, 1992): el seu únic disc homònim. Reeditat i digitalitzat per Picap (2010).
Els alumnes del Col·legi Públic Santa Bàrbara i el poble de Benifaió, van tindre el privilegi de gaudir a Vicent Torrent com a mestre. En un època marcada pel franquisme, vam aprendre moltes coses, però sobretot ens va ajudar a conéixer i estimar un poc més la nostra terra, la nostra cultura, la nostra música, i ho va fer en valencià, la llengua del “tio canya”, fent de la nostra, una llengua més viva.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here