Anàlisi d’urgència dels resultats electorals a Algemesí /Opinió: Josep Bermúdez (Més Algemesí)

0
474

Estic seguint els resultats de les eleccions ací en Algemesí per veure quines conclusions podem treure. De seguida passe a això, però primer un apunt a nivell estatal. Què dir? Doncs que cap sorpresa: majoria més que còmoda per al PP (186 escons amb el 95%), tot i que li la fa guanyar, com sempre mister D’Hont, el “primo de Zumosol” ja que sols el 44% volen que governen. Hi ha  més gent que no vol, però què hem de fer. Desfeta del PSOE (en aquests moments 110). A nivell autonòmic, Compromís té assegurat el diputat –Baldo- i experimenta una pujada espectacular en vots respecte a fa 4 anys. També el té assegurat EU, que treu més vots que Compromís, i, –sorpresa- Toni Cantó d’UPyD serà diputat.

Però com ha votat Algemesí? En primer lloc dir que ha votat menys gent que en 2008 (77% front a 80%) però més que a les autonòmiques i locals (73,5%). I en segon lloc, que novament ho ha fet en clau blava: ha votat majoritàriament al PP un 58% dels que han anat a votar. Exactament la mateixa quantitat que en 2008, però com que ha votat menys gent el PP ha perdut 305 vots respecte a fa quatre anys. Tot i això, 9278 algemesinencs i algemesinenques han votat al PP. Els 9583 vots de 2008 són el sostre del PP al nostre poble, i quin sostre, no? Rajoy continua “captivant” –per no dir un altra cosa- a la majoria dels meus conciutadans; encara que una mica menys que fa quatre anys.

El que sí que resulta curiós es comparar els resultats del PP en 3 eleccions quasi consecutives. La comparació deixa ben clar que depenent del candidat i de l’elecció hi ha un transvasament de vots. A Rajoy l’han votat 1100 persones més que a Camps, i, atenció, 2200 més que al nostre Alcalde. Rajoy 9278, Vicent Ramón 70712007 vots de diferència són molts vots, ja que  les sigles són les mateixes. Deixe que vosaltres mateix treieu conclusions. Animeu-vos.

Respecte a la resta de resultats dir que, tal i com era d’esperar, la gran desfeta, que no per esperada menys dolorosa, ha estat la delPSOE. Ha perdut un 12% dels vots i ha passat de 5568 a 3392. Quasi 2200 vots menys són molts, tot i que els resultats de les autonòmiques (3736) ja ho presagiaven. Marta, doncs, és la candidata del PSOE qui millor resultat ha tret en 2011.

Pel que fa a EU l’efecte “Pere” es veu perfectament i demostra l’important que és, a nivell, local, tenir un bon candidat i fer bé la feina. Els 1864 vots que obtingué en les locals (12%) es troben prou lluny dels 1090 vots d’ara (6’8%). No es estrany que EU tanqués campanya ací. És un reconeixement més que merescut a Pere. No obstant això, es veu perfectament que ha perdut un poc de força en relació a les autonòmiques, on tragué 1235 vots (un 8%).

Pel que fa a Compromís els resultats no han estat mal. A Algemesí han millorat en nombre de vots els resultats autonòmics -1004 vots d’ara, front els 968 de les autonòmiques-, tot i que pràcticament s’han mantés percentualment (6’30 a 6’28). El seu electorat ha estat fidel. A Esquerra Republicana no li ha anat bé, però això ja s’ho imaginaven. Han tret sols 73 vots, menys que els 99 de 2008 i menys de la meitat dels 185 vots de les autonòmiques. El vot “útil” sols passar factura als partits minoritaris. Com tots sabeu no podem donar xifres dels resultats d’aquests partits en les locals perquè renunciaren a presentar-se per tal d’integrar-se i impulsar Més Algemesí. Es veu doncs com Algemesí premià en les urnes un projecte que sumava, ja que Més Algemesí obtingué en les locals més vots que aquestes dues formacions juntes i això ens anima a continuar i superar-nos.

La gran sorpresa local la dona UPyD, un partit que no té implantació a nivell local, però que així i tot ha obtés 722 vots (un 4’5%),multiplicant per 10 els vots de 2008 i per 4 el de les autonòmiques. Eixe efecte es diu Rosa Díez. Desconec a qui li ha “furtat” els vots –recorde que és una manera de parlar, perquè els vots no són de ningú, sols del ciutadà-. Sobre això podem fer moltes hipòtesis, però us les deixe a vosaltres.

Jo ja em calle. Us he posat les dades damunt de la taula, o  més bé davant la pantalla, i unes primeres valoracions meues. Ara us anime a que expresseu les vostres Qui penseu que, a nivell local, és el gran perdedor d’aquestes eleccions? Per a mi és una persona que no s’ha presentat ara a les eleccions, però millor em calle. El meu blog està per a que si voleu, opineu.

Josep Bermúdez-Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here