EU-Alzira demana mesures en contra dels embargaments de vivendes a nivell municipal

0
335
Ivan Martínez, regidor d'EU-Alzira

Amb l’esclat de la crisi i l’augment de l’atur, centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permet cobrir les necessitats més bàsiques. Només en els jutjats d’Alzira es tramiten una mitjana de dos desnonaments (desahucios) per dia, i el seu número s’ha multiplicat per dos des del 2009. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, només entre 2001 i 2010 a l’Estat Espanyol s’hauran produït prop de 300.000 execucions hipotecàries, i les previsions diuen que al llarg dels pròxims mesos es podria arribar a la xifra de 500.000. El País Valencià és l’autonomia espanyola on s’han registrat més procediments de desnonaments, 43 diaris, durant el segon trimestre de 2011, la qual cosa suposa un augment del 40% respecte al mateix període del 2010.

Front aquesta situació les famílies no sols s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge. L’entitat bancària interposa una demanda i s’inicia el procés d’execució hipotecària que finalitza amb la subhasta de l’immoble. Si la subhasta queda deserta (cosa que en l’actual context de crisi succeeix en més del 90% dels casos), amb la llei vigent l’entitat bancària s’adjudica l’habitatge pel 50% del valor de taxació i segueix reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i costes judicials, a les persones en situació d’insolvència, mitjançant l’embargament de nòmines, comptes, etc. Així com embargaments als que han prestat els avals. És a dir, a més de perdre l’habitatge, milers de famílies s’enfronten a una condemna financera per a tota la vida que es tradueix en una condemna a l’exclusió social i l’economia submergida.

La legislació que permet que les entitats financeres s’adjudiquen els habitatges pel 50% del valor de taxació no solament és anòmala, i no té comparativa amb les legislacions d’altres països del nostre voltant, sinó que a més era desconeguda per les famílies quan van signar els contractes hipotecaris.

Encara que tota eixa legislació és bàsicament competència estatal, els efectes dramàtics de la qual es concreten en l’àmbit municipal, ja que és als ajuntaments on es dirigeixen majoritàriament les persones i famílies afectades buscant ajuda. Així, els ajuntaments es converteixen en doblement perjudicats: en primer lloc perquè es vulneren els drets fonamentals dels seus ciutadans; en segon lloc, perquè en ple context de crisi, quan els recursos són més escassos que mai, reben totes les peticions d’ajuda de les persones i famílies empobrides.

Des d’EU demanem al Govern central que, tal com ve proposant la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres organitzacions socials, aprove una modificació de la regulació hipotecària que incloga la figura de la dació en pagament, de manera que, en els casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb l’habitatge, la totalitat del deute (principal, més interessos i costes judicials) quede liquidada, tal com succeeix en altres països de la UE.

També a nivell municipal

I també proposem mesures a emprendre a nivell municipal per a paralitzar els desnonaments, com ara creant una comissió especial mixta en la qual participen representants del ple municipal i de les associacions d’afectats, veïnals i altres organitzacions socials coneixedores de la problemàtica. L’objectiu principal d’aquesta comissió serà cercar alternatives que eviten els desnonaments per motius econòmics. En els casos que no siga possible, s’ha de garantir el reallotjament digne de les famílies afectades en vivendes socials, així com amb la creació d’un parc de lloguer de vivendes municipal.

Per a Ivan Martínez, regidor d’EU en l’Ajuntament d’Alzira: “es tracta d’una situació dramàtica la que estem patint. I, sobretot, l’està pagant la part més feble dels contractes: la que només posseeix la seua residència habitual, famílies que s’han quedat sense cap tipus d’ingrés i que ho poden perdre  tot. És l’altra cara de la moneda del boom immobilari de fa uns anys. Des d’EU estem reclamant mesures per pal·liar aquesta situació, però també per a què no es torne a repetir en un futur.”

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here