El catedràtic Antoni Ferrando pronuncia una conferència sobre el Llibre dels Fets de Jaume I

0
418

Una pàgina del Libre dels Fets

El catedràtic de Filologia Catalana, Antoni Ferrando, ha pronunciat este matí a Alzira una conferència sobre el Llibre dels Fets o Crònica de Jaume I dirigida a alumnes de Secundària dels IES de la capital de la Ribera.

La conferència ha estat motivada per donar a conèixer la nova edició sobre aquest llibre històric editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de la que el professor Ferrando es acadèmic, una disertació programada dins les activitats organitzades per l’ajuntament i Edicions Bromera al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

A la conferència han assistit el regidor de Cultura, Carlos Correal, així com nombrosos alumnes de Secundària de l’asignatura de Valencià dels instituts, Rei en Jaume, Tulell i Josep Maria Parra.

Carlos Correal i Antoni Ferrando en el saló de sessions d'Alzira

Segons Correal «ha estat una gran oportunitat aprofitada perquè els joves d’Alzira coneguen este emblemàtic llibre tan important per a la història de la nostra regió i més encara si ha sigut mitjançant el brillant acadèmic que ha dirigit la seua darrera edició en l’àmbit de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua».

La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei (sobretot les conquestes de València i Mallorca). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort (del 1208 al 1276).

Algú proposat pel Rei en féu el pròleg i l’epíleg: tant per la seua erudició com per la seua perfecció estilística aquest pròleg degué ser fet per algú diferent, de cultura superior, i un cop el rei ja era mort.

El Conqueridor fou ben explícit a l’hora d’expressar la finalitat de les seues «memòries»: «E per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet […] e per dar eximpli a tots los altres hòmens del món…«.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here