Més Algemesí diu que el poble necessita 168 places geriàtriques

0
411

Algemesí sols té un 25% de les places geriàtriques que necessita. Malgrat això en la darrera legislatura l’Ajuntament no ha exigit a l’administració autonòmica que pal·lie aquesta situació. El pitjor, però és que l’actual partit en el govern va indicar en abril de 2007 al Butlletí d’Informació Municipal que tenien “com una de les seues principals metes¸la construcció d’una Residència adequada” –la negreta és del text-. Dissortadament això s’ha quedat amb paraules buides i eixa com els fet ho demostres no ha estat una de les seues metes. D’acord amb els criteris de la OMS caldria multiplicar per 4 les actuals 52 places existents a la residència privada fins arribar a les 220 recomanables. El que tindrem després d’una legislatura amb l’actual govern seran 240 places de pàrquing que demostren la utilització electoral que s’ha fet de les necessitats dels nostres majorsm, donat que per a allò que els ha interessat sí que han buscat finançament.

L’incompliment d’aquesta promesa, doncs, no es deu a la mancança de finançament. Algemesí ha rebut en els últims anys més de 8 milions d’euros d’altres administracions per a obres que l’Ajuntament podria haver destinat al que volgués. Els responsables polítics municipals decidiren en el seu moment que era més important aparcar els cotxes al centre del poble que tenir cura dels nostres majors. Amb 5’6 milions d’euros que han destinat a la construcció del pàrquing es poden fer totes les places que necessitem per als nostres majors; però l’equip de govern ha decidit prioritzar un pàrquing a una residencia. No oblidem que la construcció del Centre de Dia, que valorem molt positivament, no fa menys necessari la creació d’aquestes places.

Cal deixar ben clar que l’Organització Mundial de la Salut estableix que la quantitat idònia de places de residències per a la gent major és la de 5 per cada 100 persones majors de 65 anys, que la mitjana estatal de places geriàtriques és de 4’2 per cada 100 majors de 65 anys, i que si parlem de la mitjana a nivell autonòmic aquesta és un 3’1%. A data d’1 de gener de 2010, Algemesí contava amb 4432 persones majors de 65 anys. Això dona com a resultat que si aplicàrem els criteris de la OMS el nostre poble deuria tenir 220 places per als nostres majors; si estiguérem en la mitjana estatal estaríem dotats amb 186 places; si complirem la mitjana autonòmica, almenys tindríem 136. I quantes en tenim? Algemesí conta sols amb 52 places per als nostre majors! És a dir, conta amb poc més d’una plaça (1’2) per cada 100 persones majors de 65 anys. Això significa que  continuem tenim menys de 168 places que les que aconsella l’OMS, 134 places menys que la resta de municipis de l’Estat, i 84 places menys que la resta de pobles valencians.

Acabant 2011 estem igual que en 2007 quan afirmaren que eixa era una prioritat seua. El ben cert és que estem en eixe punt perquè l’actual equip de govern no ha defensat els interessos dels nostres majors per no enfrontar-se a la direcció autonòmica del seu partit. Tenim un equip de govern que anteposa l’obediència i submissió als criteris de partit als interessos dels seus ciutadans. Per no enfrontar-se a l’administració autonòmica no reclamen allò que és de justícia.

Tot i ser conscients de les dificultats econòmiques per les qual passem, MÉS ALGEMESÍ, considera necessari fer arribar a les autoritats autonòmiques les carències existents en matèria de places geriàtriques a Algemesí per tal que aquesta les tinga en compte a l’hora de reemprendre la construcció de noves residències. És per això que, donada l’existència de terrenys municipals per a la seua construcció,  hem presentat una moció per reclamar a la Generalitat que incloga entre les seues prioritats en matèria de Tercera Edat la construcció d’una residència pública per a majors en la ciutat d’Algemesí per tal que aquesta construcció puga executar-se quan la situació econòmica ho permeta.

Comunicat de Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here