L’editorial Bromera i Diego Gómez participen en el documental «Una llengua que camina» sobre la normalització del valencià

0
459

El documental ‘Una llengua que camina’ (primers minuts) es pre-estrenarà a València, al Club Diario Levante,(carrer dels Traginers 7, Polígon Vara de Quart), avui a les vuit de la vesprada, i demà a mitjanit s’estrenarà al Canal 33. També és projectarà a Alzira, el pròxim 2 de novembre, en el marc de les activitats organitzades al voltant dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

A la pre-estrena de dimarts a Barcelona, hi assistiren la directora del documental, Amanda Gascó i Xavi Sarrià, un dels protagonistes del film, a més del president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i de representants de les empreses coproductores, VilaWeb i TV3 (vídeo).

El documental fa balanç d’un quart de segle d’ensenyament en la nostra llengua al País Valencià. El punt de partida és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a València, que incloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d’Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d’estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

‘Un País Valencià sovint invisible’

‘Era molt important fer el dibuix d’aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya’, va explicar en l’acte de pre-estrena Gascó. I també: ‘Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d’Escola Valenciana necessitaven una dignificació.’

Per Sarrià, ‘un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s’han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat’.

El documental ensenya que la normalització lingüística al País Valencià avança des del naixement de l’ensenyament en valencià, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d’ensenyament en valencià a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l’ensenyament en valencià és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa.

‘És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d’una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure’, va dir Gascó. Per això, a banda la pre-estrena d’avui a València, el documental es presentarà a més llocs de les terres valencianes. De moment, ja hi ha programat de presentar-lo a Vilamarxant (Camp de Túria), el 14 d’octubre, i a Alzira (Ribera Alta), el 2 de novembre, en el marc dels Premis Ciutat d’Alzira de l’Editorial Bromera.

La quotidianitat de cinc personatges

‘Una llengua que camina’ narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas; Diego Gómez, mestre a Carcaixent i ex-president d’Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d’Alacant; Dariana Groza, romanesa  i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en valencià a la Plana Alta.

Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l’àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

El documental, una coproducció de VilaWeb i TV3 amb la col·laboració de l’ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera, s’emetrà el dia 7 a mitjanit pel Canal 33, i es tornarà a emetre els dies 10, a migdia, i 13, a les 17.30, pel mateix canal.

Vilaweb/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here