La crisi de les festes a Carcaixent / Opinió: Anna Oliver

20
613

Hi ha qui és queixa de les festes majors al poble, però la veritat és que són d’allò més divertides, no el programa, sinó la política i els succeïts que les envolten.

Jo sóc d’aquelles que havera llogat cadira per veure la discussió entre el regidor de festes (per poc de temps ja, per què sembla, és diu, és conta, que la cunyadisima ha de tornar i s’ha de fer lloc, i aprofitant la circumstància qui sap si al temps, un pare no aconsegueix donar feina a la familia.

Però segur que tot és un rumor infundat, no?) i el d’hisenda (no sap el novato en quin cau s’ha posat), sobre la conveniència o no de fer Moros i Cristians desprès de més de vint anys sense fer-ne, sense que siga tradicional al nostre poble ni entorn (hi ha generacions senceres que no han vist això mai a Carcaixent), i senzillament per què al poble del costat ho han fet i nosaltres no anem a ser menys. Imaginació zero, però cost milers d’euros i això que estem en crisis. Els pagarem el transport en bus, els pagarem els dinarots, els pagarem … “el oro y el moro”, valga l’expressió. Al voltant de 6.000 euros sinó son més, que ara ve la banda de música …

És que és veu que la crisi econòmica no afecta a segons quines coses, i així mentrés que a algunes associacions del poble se’ls demana comprensió i col·laboració, i que facen la seva festa en aquestes dates sense rebre res a canvi, hi ha activitats que podrien ser a cost zero i en canvi ens costen diners: 2000 euros per al Dia de la bici, i això que la bici la posem nosaltres, 6000 euros la Volta a Peu, quan en altres pobles amb carreres populars consolidades no sols no costa diners sinó que se’n cobren … I la llista de despeses i despropòsits podria ser inacabable, 3000 euros la festa del cavall … No sé quants més a les dansades per què venen de fora …

I a tot açò el llibre de festes com sempre, i oblida-te’n de noves tecnologies i de retalls, res d’imprimir la programació que al remat és l’únic que la gent llegeix i digitalitzar la resta i posar-ho a la web municipal per a la seva consulta. No, ací a l’engròs, a tot color i a totes les cases, amb l’excusa que els patrocinadors paguen. Pot ser també haveren pagat per patrocinar activitats del programa i s’havera aconseguit rebaixar costos.

El més graciós és que tot plegat ocorre el mateix any que a les FACA se’ls ha denegant l’ús d’espais públics i de tanques per tallar carrers al·legant el gran cost d’eixes activitats.

En realitat han intentat silenciar-les per què la gent començava a preguntar-se com és que una colla de gent sense recolzament institucional, era capaç de fer unes festes més originals i atractives que l’ajuntament, i tot a cost zero per a les nostres butxaques.

Anna Oliver i Borràs

20 Comentarios

 1. Be, la veritat és que no s’ha lluït vosté en els arguments…hi ha generacions senceres que no han vist bous a Carcaixent, que no han vist la competició de trial a Sant Blai, que no veieren els balls de la processó o la muixeranga, que tampoc veiren un correfocs o un mercat medieval i jo he vist totes eixes coses.
  Si es fan coses tradicionals, les de sempre, mal perquè no hi ha originalitat i les festes sempre son el mateix. Per contra, si es proposen noves activitats, per consolidar-les o no en un futur, segons l’acollida del públic, mal perquè ací no hi ha costum.
  En el Dia de la Bici, vosté posa la bici, però no l’esmorçar i pot ser que als vora 1.000 participants i als Roders que fan l’esforç organitzatiu, no es sàpiga mal que l’Ajuntament pague eixa quantitat per 1.000 bocates, aigua i fruita.
  També pot ser que als 1.160 participants de la Volta a Peu es parega bé que es donen una samarreta i un potet de mel, etc. etc.
  Tota eixa llista de, segons vosté, despropòsits, a vosté no li agraden però pareix clar que agraden als que hi participen i eixos son milers de ciutadans que supose també s’han de tindre en compte, encara que no escriguen articles d’opinió.
  Segons s’ha informat ací, a les FACA no se’ls ha denegat l’ús d’espais públics ni de tanques, sinò el muntatge-desmuntatge d’escenaris, la instal·lació de preses de llum, el tall de carrers, la seua senyalització, la prohibició d’aparcar i la presència de Policia Local i ambulància, i tot això coincidint amb les Festes Majors, quan els mitjans municipals estan compromesos en la programació oficial.
  Estic d’acord que les seues propostes poden ser més originals però no més atractives ni més participatives, a la vista estava.
  Si vostés entenen que l’Ajuntament els falta al respecte en no atendre les seues peticions, està clar que vostés no son cap exemple de respecte i tolerància ja que intenten desacreditar una programació en la qual participen més de 25 associacions i entitats locals que representen a la immensa majoria dels ciutadans, amb propostes que ni tan sols son de l’Ajuntament sinò que s’organitzen pels mateixos col·lectius, amb la diversitat de criteris, opinions i afinitats polítiques que això suposa.

 2. Entenc els comentaris de l’article i el d’opinador. Però jo volia parlar de la crisi de tradicions de les festes del poble. Que d’alguna manera també ens afecten.
  Des de que es va canviar el lloc tradicional de les paelles a La Barraca, crec que no he participat ja en cap de les següents. Voluntat pròpia, clar!. El canvi es entendible totalment, esta clar. Però i els posteriorsanys?, cada any a un lloc en Carcaixent, i ara per a mes inri, per la nit.
  Quan era mes jóve el rally sempre era divendres i eixa mateixa nit i mati següent es feien les proves. Per la nit del dissabte la prova final. Teniem un dia per a descansar. Ara no, tres dies de rally i el dilluns que es dia de cole, com el xic o la xica esta cansada, molts pares (i mares) permeten que no vagen a l’escola. Aixi va la ESO!
  La fira?. Semblava com els fireros. Cada any a un lloc. Ara sembla que va a establir-se per uns quans anys. Serà definitiu.?
  I per últim, els dies de festes que es donen per a celebrar les festes patronals crec que no estan ben assenyalats. Al menys enguany, alguns el dia 14 no aniran a treballar i podran gaudir d’elles. Però ha hagut molts anys que sols ha segut els dies 15 i 16. Mirem la setmana de bous d’Algemesi, tot tancat. (Tal vegada no es el millor tampoc). Ni tanto ni tan calvo.
  Sols era la meua xicoteta reflexió de la crisi a les festes de Carcaixent, sense parlar de diners.

 3. Posats a reflexionar, perquè no es fan les festes a l’estiu com en tots els pobles «normals» i deixem les festes patronals, o siga religioses, tal i com están?

  • No se que anys tens però governant el Sr Pla del PSO es va fer referèndum per a canviar les festes com la teua estes demanant i sali que es quedaren com estan

 4. Contestació per a Ana Oliver

  «Només tres o quatre cosetes;

  La 1ª, no es facen il•lusions perquè el Sr. Cortell no té intenció d’anar-se’n a cap lloc ( només de vacacions i algun que un altre crucer ( amb la paga de Navidad)» o siga ; aclarit perquè no patisquen.

  La 2ª, el ral•li se l’organitzen els organitzadors de l mateix, els dies i hores que ells volen,, els regidors res els imposa I des d’estes pagines el MIA agraïx a Luis i els seus col•laboradors la magnifica organització i bon resultat obtingut, gràcies Luis i companyia

  «La 3ª, Els Moros i Cristians s’estan intentant rescatar des de fa dos anys para en este 2011 poder celebrar els 30 anys del seu fundació. Una salutació a Ana Oliver ,,( Ja veu vosté Srta Ana que si açò fora un ‘jui’ este TAMBÉ el perdria )
  I PER ULTIME, ENTRE VOSTÉ EN LA WEB DE CARCAIXENT I ALLÍ TÉ LES FESTES BEN EXPLICADES

  Contestació per UNDELPOBLE

  Les paelles es van vindre a Carcaixent per motius diversos i cap afecta ni a este regidor ni a este equip de govern amb este trasllat s’intentava que la festa es desenrotllara a Carcaixent ( de qual estem agraïts a l’antic govern,) d’altra banda es fan a la nit perquè er desenrotllara a una innovació del passat any que de no haver tingut èxit seguiría de dia com siempre,,,pero eteme ací que va aconseguir moltíssima mes acceptació amb els jóvens i una de les coses que es pretén és que els jóvens es queden en la ciutat i no isquen amb el cotxe ( ja sabem que és només un gra dearena, però per quelcom es comença

  En les festes col•laboren mes de 25 associacions, i són ells els que es preocupen de desenrotllar el seu calendari, ja veu que mai plou a gust de tots, però per part del MIA hi ha la maxima voluntat que tots i totes i de totes les edats ideologies i edats tinguen fista els uns sàrria un dia els altre sàrria un altre dia,,y així a poc a poc es complemen»

  OPINADOR NO SE QUI ERES PERÒ SALUTACIONS DES D’ACÍ, Ý TAMBÉ A UNDELPOBLE

 5. Anem a vore Sra. Maribel. Jo no he dit en cap moment en el que he exposat que el seu marit, regidor de festes (que tampoc ho sabia) tinga la culpa de res. però ja que ha entrat a la plaça en lo del canvi de les paelles a la nit, voste diu que es per a tindre els joves algo de festa i que no agafen el cotxe.
  I les persones majors?, també creu vosté que estan d’acord en eixe canvi?. Pregunte pel poble i ho sabrà. En quant a que els joves tenen una festa mes i no agafen el cotxe no es de veres, perque l’agafen igual. I sap qui son els que no l’agafen?. Els que es queden en la zona de botellò del parking de la Renfe, permessa per les nostres autoritats. ( Ara me dirà que no, segur!). Això si que es un gran problema, tal vegada inclús mes gran que la crisi que esta passant. I el mes dolent es que la gent no ho veu i sols meneja el rabo quan li pica.

 6. Sr. UNDELPOBLE,

  La primera cosa que li vull dir és que jo no he de preguntar res a ningú del carrer perquè ja es va veure el passat any amb mes de 100 paelles mes i enguany mes inclús, almenys de moment.

  En quant al botelló estem d’acord en què és un horror el que passa, però li done la meua paraula i se’l dic de cor, que el MIA si hi ha esta fent tot el que la Llei li permet, de moment la Policia Local té orde de llevar-los les begudes i si hi ha motiu els detenen, també s’ha demanat ajuda a la Guàrdia Civil i pareix es que també estan intervenint,i també estan per la labor d’ajudar a solucionar-ho, com totes les coses açò també necessita temps per a poder consguir acabar amb açò , i comptem que se solucione

  És un plaer saludar-li i li done les gràcies pel seu coerencia

  • Sra. Maribel
   Aixo de que el MIa esta fent tot lo que pot respecte al botello magradaria voreu en els meus ulls,, pq aco es una poca vergonya vorer com xiquillets de 15 – 16 anys estan beguent i beguent i crides a la policia i no fajen res i peguen voltetes en el cotxe i no diguen res,, que es que vivim aci en esta zona ja estem farts de ficar denuncies i aci no fan res ja siga feste o siga o siga lo que siga…

   • Señora Eva, a banda de la policia, estaria be cridar als pares dels «xiquillets de 15-16 anys» a vore qué els pareix que estiguen beguent i beguent…¿no?. Perquè, dic jo, això de la Policia i l’Ajuntament està molt be però els pares també tindran alguna que dir (i que fer), no?.
    Perquè ser pare és molt més que tindre fills…i això no lleva que li done part de raó en que s’ha de fer molt més tant per part de l’Ajuntament com de la Policia (de la Guàrdia Civil, millor no parlar).

    • si senyor opinador, pero qui te que cridar als pares?, peque no voldra que un vei/na se fique a cridar, i ara li pregunte yo, si el botello estiguera fent-se baix de casa l`alcadesa, ya l`habrien llevat, o no?

 7. Donem una parell de trajes de guardia civil, un per a mi i un altre per al meu fill, paguem les hores com toca i li dic jo que en un cap de setmana acabe en el botelló de l’estació.
  Tan sols s’ha d’estar al lloc i a l’hora adecuada, i per suposat,tindre ganes de treballar.

 8. QUE CARCAIXENT NO FAÇA PAGAR EN LA VOLTA A PEU QUAN EN TOTS ELS POBLES FAN PAGAR ÉS DE LLOAR I ÉS UN ÉXIT QUE UNA ACTIVITAT TAN SANA I QUE PARLANT DE TRADICIONS SEMPRE HA ESTAT GRATUITA, ENMARCA A CARCAIXENT COM A MODEL I ESCAPARATE A SEGUIR…, LES VOLTES A PEU DEUEN SER GRATUITES…, AL FINAL JA NO SABEM QUE CRITICAR SI LA DRETA FA PAGAR MAL I SI HO FA DE BADES TAMBÉ MAL…, AL FINAL ÉS ALLÒ DE DIFAMA QUE ALGO QUEDA

 9. Ai, quina gràcia, la dona del regidor molestant-se en contestar un article meu. Llàstima que no l’haja llegit bé, rellisca i veura que jo no critique que es donen diners a uns sí i a altres no, i no és que ho diga jo a soles, en realitat resumisc el pensar de més gent amb qui he parlat, per què a mi sí m’agrada parlar i escoltar a tot el món.

  En quant a les FACA, doncs torna a errar, l’any passat l’organització no sols es munta i desmuntà l’escenari, sinó que damunt el traslladà des de la nau de la brigada on fera falta. Igual que llogarem un equip electrògen quan ens digueren que al Parc del Bicentenari no hi havia presa de llum. Vosté pot dir el que vullga, però al remat ha estat una decisió política de l’equip de govern, i és podrà estar d’acord amb ella o no, però no cal disfressar-la del que no és.

  I en quant al llibre de festes, doncs tampoc s’ha enterat del que dic, a la web municipal esta precisament al inrevès, sols el programa.

  En resum, vostés (ai, xica calla, vosté no, el seu home) manen i fan i desfan com creuen, el que no poden pretendre es que estigam d’acord amb el que fan tot el món.

  I sí, com advocada perd pleits, no crega que m’avergonyeix, va en el meu ofici. I en la meua educació, va l’elegància de no comentar aspectes privats ni confidencials en públic.

  Ai se m’oblidava, si el Sr. Cortell dimiteix o ho fa un altre, a mi tant en fa, sols he posat el que sé, que`hi haurà un canvi i qui tenia més números era ell.

  Ale, a gaudir del creuer que ara son ben baratets, jo me n’anava el 30 d’octubre, però ho he canviat, igual coincidim i tot.

  • Sobra el no a aquesta frase: «rellisca i veura que jo no critique que es donen diners …» Caldria que diguera: rellisca i veura que jo critique que es donen diners a uns sí i a altres no

 10. Sols un apunt més, en especial al post de OPINADOR, en quina part del meu article dic jo que falten el respecte? O que no m’agraden el Dia de la Bici o la Volta a Peu? Jo he dit el que he dit, que a uns sí i a altres no, ni més pà ni més coca.

  És com el comentari de més avall mesclant el ral·li, parle jo del ral·li? la foto que acompanya l’article l’ha triat el medi, no jo. La que he triat jo, esta posada al meu blog i és precisament les restes de botelles, bruticia i runa que deixen a la porta d’una cotxera una colla de gent, que celebren les festes d’eixa manera particular, sense que cap dels dies que ho han fet haja passat per la porta cap cotxe de la policia …

  I en quant al Moros i Cristians, la millor resposta la té al molt bon article del llibre de festes, allà els promotors expliquen com nasqué la idea i el temps transcorregut sense fer-ne. Si volen recolzar la iniciativa, doncs endavant, però a mi: Anna Oliver, en singular, no té per què agradar-me que s’encete ara, en aquesta època.

  • Per a la Sra. Anna Oliver-
   Jo sols he donat una visió particular dels canvis de les tradicions en les festes de Carcaixent, entre elles la del rally. O es que no es pot comentar res perque voste no haja parlat del rally en el seu article?.
   Un consell? Cuide eixe vocabulari de «la cunyadissima», «el novato». Considere que no es vocabulari per a persones respetables com vostes, els politics.
   I per a la Sra. Maribel: dema a les 5 de la vesprada paelleta. El cas es que molts acabem de treballar passades les 6 de la vesprada. No passa res ja que a molta gent del poble li encanten estos canvis.
   Una salutació a tots i totes.

 11. Ya ve usted que «graciosa soy»¡¡¡ y tenga en cuenta que contestar a gente que necesita mil veces que se expliquen las cosas como a usted,,de verdad que no es molestia, aunque esta es la ultima vez que me vera por aqui, realmente tengo cosas mas importantes y amenas a las que atender

  Le hablo de «un juicio» porque me da la gana,,,y porque en este caso se lo gane a usted,y porque era algo «comparativo»

  Usted predecia que las comparsas de moros estaban fuera de lugar ( ahora no diga que no, que va a quedar muy mal ) y ya vio usted,,,el mejor dia para los «cacos» ha sido ese dia de el desfile de las comparsas, en casa no quedo NADIE, todo el mundo estaba en la calle¡¡¡

  Y oiga, que lo pone bien clarito, que el Sr. Cortell dimitiria,, pues NO, no lo ha pensado hacer en ningun momento, aunque si Lola se lo pidiera lo haria sin pensarlo un minuto, pero este tranquila que no lo piensa hacer ni el uno ni la otra,

  Oiga,,que estan ustedes «pa morirse» d ver que salio todo a las mil maravillas, como el emplazamiento a «costo CERO» de la feria.

  Saludines,, y le sugiero que no salga estos dias de casa porque diran que le gustan estas fiestas, y eso usted no se lo puede permitir

  No se moleste en contestarme, no lo leere, ya ledije que tengo cosas mejores,

 12. esta clar, que sera sera dificil contentar a tots en festes, pero si que me agradaria recalcar alguns punts, en lo de la bicicleta i la volta a peu, yo crec que son coses saludables i bones per a la gent, i com diu cristian, no es deu pagar, i en aixo, carcaixent es destaca i me pareix molt be, en lo de la bicicleta, es bonic vore a pares i fills junts eixe dia, tots en bicicleta,en cuant a lo de moros i cristians, em vaig apuntar en una comparsa, perque es una festa que sempre l`he vist atractiva, i la veritat, quan acabarem, lo que mes satisfets estaem, era de vore tanta gent al carrer, i que la gent quedara molt contenta de la festa que se li va donar,yo crec, que eixes tres coses, mes algunes mes, val mes la pena, que portar a una pantoja, i gastarte un potosi,i en quant a lo del botello, johny, yo tame he segut jove, i m`agrada la festa,pero si tingueres el botello baix de ta casa, ni a tu ni a la teua familia, li faria gracia, hi ha que buscar un lloc, aon no se cree ningun malestar, aixo si, dir, que en l`ajuntament, se poden fer moltes mes coses, per ahorrar diners, nomes hi ha que pensar un poquet.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here