La regidora que es sorprén de tot /Opinio: Paco Gimeno (Compromís per Alzira)

3
402

Dimecres passat es celebrava a la nostra ciutat un plenari de l’Ajuntament on es tractava un tema polèmic encara que, en paraules de la portantveu del PP i del President de la Confraria de la Mare de Deu del Lluch, poc rellevant. Poc rellevant però ahí estaven tots dos, una per obligació i l’altre per devoció, dedicant-li temps i fervor.

Després d’escoltar raons i arguments dels distints grups polítics i veure la sorpresa de la portantveu de l’equip de govern davant el què, segons el seu parer, eren incoherències de l’esquerra, voldria aclarir-li algunes cosetes que, en paraules seues, la tenen bocabadada. I m’agradaria fer-ho per què pot ser així entendrà tot allò que ara mateix no és capaç d’entendre.

Deia la portantveu que li sorprèn que militants d’esquerra porten els fills a escoles religioses, o que es casen per l’església, quant estan en contra d’aquesta institució. Afegia més endavant. I preguntava, què passaria si una dona musulmana fora elegida regidora i pretinguera jurar el seu càrrec amb un burka o mocador al cap. Finalment, mostrava la seua sorpresa davant altres aspectes de la moció que es discutia allí acusant d’incoherents la oposició.

La portantveu de l’equip de govern està mal informada. En general, les persones d’esquerres i les que no ho son però defensem junts el principi constitucional d’aconfessionalitat de l’estat, no estem en contra, com ella creu, de la religió catòlica. Ni de la catòlica ni de cap altra religió. Ans al contrari, defensem la llibertat de cultes com una part important de les llibertats en general. Això no és incompatible amb no creure en cap d’elles. Ara bé, vosté pot creure en la que més li convinga i té tot el dret a tindre les creences que desitge. De la mateixa manera que jo tinc el dret a no compartir eixes creences amb vosté. En general, a més, els que no som catòlics respectem les persones que decideixen professar una religió o una d’altra. Cosa que tampoc és incompatible amb trobar, alguna vegada, risibles o simpàtics alguns dels ritus o dogmes de moltes religions modernes, entre elles la catòlica, o fins i tot en rebutjar alguns dels seus principis quant entenem que son incompatibles amb la llibertat de pensament.

A més, som plenament conscients que moltes tradicions arrelades als nostres pobles i ciutats, així com molts dels esdeveniments socials estan farcits de contingut religiós. Això podría explicar el fet que persones agnòstiques decidisquen casar-se per l’església (siguen militants de partits o no), igual que explica que cristians convençuts es divorcien que també hi ha. Molts en el seu partit encara que també li sorprenga. Tot i això, si una dona musulmana desitja jurar el seu càrrec amb un mocador (una altra cosa seria el Burka, però per altres raons que segur vosté també entendria), doncs com si vosté desitja fer-ho amb un collaret amb la creu i el crist. Al cap i a la fi, son vostés els militants del PP, junt amb altres persones d’ideologies extremistes, als qui he vist moltes vegades als mitjans de comunicació, i ací al poble també, manifestant la vostra oposició a la llibertat de religió (reconeguda en la nostra Constitució) quant, per exemple, un grup de musulmans desitgen construir o buscar un lloc adequat per efectuar les seues oracions. Vostés  solament defensen la llibertat de religió quant és la seua pròpia, però neguen el mateix dret a les demés.

Així mateix, els progressistes defensem una educació pública i de qualitat. Això significa que l’estat ha de posar els mitjans necessaris per què, qui decidisca enviar els seus fills (com jo faig) a una escola pública, ho puga fer amb la confiança que rebrà una educació tan bona com la que pot oferir-se en eixe moment. Però tampoc és obligatori enviar als xiquets a les escoles publiques. Hom pot per comoditat, manca de places (son vostés els qui estan degradant la qualitat de l’escola pública amb les tisorades), o proximitat al domicili, enviar als xiquets a un centre privat o concertat sense que això l’incapacite per seguir defensant una escola pública i de qualitat per a tothom. Pot ser tinga vosté raó en que no és del tot coherent, però també haurem de ser respectuosos amb les decisions que prenen els demés.

Així, deixant clar que no estem en contra de cap religió, pot ser no li sorprenguen tantes coses. Ara bé, una cosa és això i una altra ben distinta és acceptar que el govern municipal regale, amb el que està caiguent-nos, un milió d’euros dels nostres impostos, a una entitat catòlica privada com és la Universitat, o que haguem de callar davant l’apropiació traïdora d’una bona part del nostre patrimoni (el de tots els alzirenys) quant es va enregistrar a nom de l’església l’ermita del Lluch (precisament el Lluch) i els terrenys on es troba. I ja, el que és del tot risible i surrealista, per tradicional que siga, és el costum de nomenar alcaldes o alcaldesses a les talles de sants i marededéus. Tot i que poden fer-ho quant vulguen. Efectivament és una sobirana bobada. Tant me fa que a continuació, al proper plenari, envaïts de fervor religiós, proposen vostés al nostre Patró Sant Bernat Alcalde Consorte Permanent i Perpetu, per que la mare de Deu no es senta tan a soles tant de temps. Que la perpetuïtat és fa molt llarga. A mí, que vaig veure la Presidenta de Castella-La Manxa vestida de la mateixa manera que vestien les dones que processonaven a les pel·lícules de Berlanga, no em sorprèn, fixes vosté, que facen aquestes coses pròpies d’altres èpoques feliçment superades. Afortunadament, hui en dia solament mouen al somriure.

I finalment, no voldria deixar passar un darrer comentari, que al final del plenari va fer vosté dirigint-se als regidors del Grup Parlamentari Compromís. Deia vosté que si tan al·lèrgics (espere haver-li aclarit que no) som a l’església, per què no anem a treballar els dies de festivitats religioses. Tant de bo poguérem fer-ho. A mí celebrar el nadal em dona el mateix, i m’agradaria triar les festes per poder celebrar el meu natalici, o la revolució d’Octubre. Però no soc jo qui decideix els meus dies de festa sinó el govern. Per què supose que el que vosté volia dir era exactament això, i no que jo treballe més dies dels que treballen els catòlics. Per què aleshores estaría vosté defensant un acte discriminatori i contrari a dret.

En fi, en aquest cas, la que no és coherent és vosté, per que no te cap rubor en fer vacances a l’estiu, quant les vacances pagades foren instituïdes, per primera vegada en la historia, per un govern del Front Popular a França presidit per un socialista, i jueu, enllà per la dècada dels anys trenta del segle passat. Son per tant, festes derivades de la lluita obrera i socialista. O tampoc va a treballar el primer de Maig. O el Nou d’Octubre, data d’afirmació nacionalista. Seguim?

Sense parlar del fet que, el que vosté anomena festes religioses catòliques no ho son. En realitat es venen celebrant des de mil·lennis abans del naixement de Crist. Són festes relacionades amb els cicles estacionals i les tasques agrícoles (per exemple la verema), pròpies de cultures agràries i de cultes solars. L’església va adaptar les festivitats al calendari pagà, i no li caigueren els anells en canviar fins i tot la data del natalici del mateix Jesucrist. O en esmenar al mateix Deu, qui va manar que fora dissabte el dia de descans als deu manaments, canviant la data pel diumenge. Quina poca vergonya no creu?

I la traca final: Ens aconsella treballar pels ciutadans i deixar-nos de xorrades, com vostés estan fent. Vistos els resultats…. Què és el que fan vostés pels ciutadans? Novenes i processons? Ressar-li a l’Alcaldessa Perpetua per què es genere ocupació? No tracte de donar lliçons que també eixirà escaldada.

FRANCESC JOSEP GIMENO BOHIGUES

Compromís per Alzira.

3 Comentarios

  1. Xapó, Paco Gimeno. A l’altra que torne a fer gracietes la senyora portaveu del PP. I és que ja ho diuen: la ignorància és molt atrevida.

  2. Paco, comparto mucho de lo que afirmas tienes razón y afortunadamente con argumentos coherentes, con respeto y sensatez . La reflexión que yo aporto es que ha de hacerse desde la casa común de la izquierda un esfuerzo para suavizar a esos incontrolados ( y no tan incontrolados) que tanto daño hacen a que se entienda nuestro discurso. A esos que se mofan de la iglesia católica, intentan ridiculizar sus tradiciones e insultan a los creyentes con argumentos simplones o burlándose de los símbolos que para ellos son sagrados. Argumentos y burlas, ay, tan similares a los que empleaban en la alemania nazi sobre los judios .. que si son un lobby de poder,que si no deben hacer muestra de su fe públicamente… no me gusta que esté calando ese look anticlerical y no el de la aconfesionalidad , el respeto cultural… no sé, lo lanzo porque estas cosas nos aislan de la gente ( no digo por los votos) digo que nos convierten en un poco fachas ridiculizando al diferente y eso es una pena porque se que la mayoría de la izquierda no es así. Salud

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here