Tres ciclorutes per visitar esta tardor les principals extraccions d’aigüa del Xúquer

0
294

Des de Tous fins a Cullera sagnen el Xúquer una desena de grans extraccions d’aigua: Canal Xúquer-Túria, Sèquia d’Escalona, Sèquia de Carcaixent, Sèquia d’Antella, Sèquia Reial, Sèquia de la Campana, Sèquia Mare de Sueca, Sèquia dels Quatre Pobles, Sèquia de Cullera marge dreta i Sèquia de Cullera marge esquerra. Entre totes li lleven al riu quasi tota l’aigua que porta…

I aquestes extraccions no són les úniques, hi ha d’altres superficials més petites i moltes subterrànies de pous que li’n lleven per baix l’aigua. Tanta és la que s’extrau del nostre riu que hi ha trams i èpoques en que es queda pràcticament sec, com han denunciat reiteradament els companys de Xúquer Viu:

Descens de cabal

“A partir d’aquest 9 de setembre s’ha produït un important descens en el cabal del Xúquer en el tram comprés entre Antella i Hort Mulet (Algemesí). El descens s’ha aguditzat en els darrers 4 dies de manera que s’està posant en perill el propi riu. Cal recordar que l’1 de novembre de 2006 es va produir una situació similar que va portar a la dessecació total del riu en un tram d’uns 10 km al seu pas per Alberic. Entre Antella i Alberic hi ha una zona de filtracions, encara no suficientment estudiada, que produeix una pèrdua de cabal tal que quantitats inferiors a 1 m3/segon podrien fer que el riu s’asseque completament; de fet el passat 21 de setembre en algunes hores el cabal aigües avall d’Antella va ser tan sols de 0’34 m3/s, a penes uns centímetres de fondària, completament insuficient per al manteniment dels ecosistemes aquàtics.”

Amb aquestes dades, no sembla que ja hi ha massa extraccions?

Doncs encara en volen més: La Junta Central del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí, presidida pel regant i ppromotor immobiliari Andrés Martínez ha tornat a demanar un altre transvasament del Xúquer des de Cortes de Pallàs, a més de 100 km de la desembocadura, la qual cosa suposaria la quasi segura mort del Xúquer. També ressusciten la milonga del trasvassament de l’Ebre, que mai es podrà fer perquè a l’Ebre no li’n sobra tampoc aigua i en cas de sobrar-li primer estarien els aragonesos i els catalans per aprofitar-la. Aquesta és l’estratègia dels especuladors d’Alacant per fer-se amb la millor aigua del Xúquer, i tot per continuar amb l’insostenible negoci urbanístic que ha dut a la ruïna les principals caixes i constructores valencianes, agreujant la crisi i provocant la major tasa d’atur al PV que hem patit mai.

Així les coses, cal oposar-se’n rotundament a aquesta nova bogeria que pretén rematar el riu i cal exigir també d’una vegada per totes que s’establisca ja un cabdal legal suficient per mantindre el Xúquer i els seus ecosistemes vius, amb l’obligatòria depuració correcta de les aigües que li aboquem. Ni des de Cortes ni des d’Antella hem de deixar els riberencs que sagnen més el riu que dóna vida i nom a la nostra comarca.

Per això les tres ciclorutes d’aquesta tardor les dedicarem a visitar les principals extraccions d’aigua del Xúquer:

1 d’octubre: Sèquia Reial

5 de novembre: Canal Xúquer-Túria

3 de novembre: Assut de Cullera

Les tres eixiran de la Plaça Major d’Alzira eixos dissabtes a les 9:30, ja esmorçats, per rodar sense preses pels camins rurals més segurs. Com sempre, casc recomanable, cadascú és responsable de sí mateix i els menors han de vindre amb majors responsables. Dugueu impermeable, per si plou.

Organitza: LA RIBERA EN BICI Col·labora: XÚQUER VIU

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here