Xúquer Viu adverteix que el riu s’assecarà en els pròxims dies, a l’igual que a l’any 2006, si no se li dona el cabal ecològic

0
411

El Xúquer en perill

A partir del 9 de setembre s’ha produït un important descens en el cabal del Xúquer en el tram comprés entre Antella i Huerto Mulet (Algemesí).

Aquest descens s’ha aguditzat en els darrers 4 dies de manera que s’està posant en perill el propi riu. Cal recordar que l’1 de novembre de 2006 es va produir una situació similar que va portar a la dessecació total del riu en un tram d’uns 10 km al seu pas per Alberic.
Entre Antella i Alberic hi ha una zona de filtracions, encara no suficientment estudiada, que  produeix una pèrdua de cabal, pel que quantitats inferiors a 1 m3/segon podrien produir que el riu s’asseque completament.

En aquests 4 últims dies el cabal a partir d’Antella són dels més baixos observats en els darrers anys, fins i tot més baixos dels observats en 2006 quan l’aigua va deixar de circular pel llit del riu. Des de Tous aquests darrers dies s’està soltant un cabal entre 12 i 15 m3/s, però d’eixa
quantitat menys d’1 m3/s baixa pel riu, aproximadament 1/25 del total de cabal circulant des de Tous.

De fet el passat 21 de setembre en algunes hores el cabal aigües avall d’Antella va ser tan sols de 0’34 m3/s, completament insuficient per al manteniment dels ecosistemes aquàtics. Segons ha comprovat Xúquer Viu en distints llocs del riu, entre ells el pont de ferro de Gavarda, l’assut d’Antella, o el pont de la carretera d’Alberic a Pobla Llarga, el nivell d’aigua és molt baix i es poden observar clarament les graves i pedres del fons del riu.

El Xúquer sec al seu pas per Alberic a 2006

Aquesta situació, que es repeteix any rere any, es produeix per l’estancament del nou Pla de Conca del Xúquer que hauria d’haver estat finalitzat des de desembre de 2009, però que a hores d’ara no ha pogut completar ni la fase d’elaboració de l’Esquema de Temes Importants.

El Xúquer per tant continua sense tindre uns cabals ecològics mínims que preserven els ecosistemes aquàtics, considera totalment inacceptable aquesta situació i crida a la Confederació a assumir les seues responsabilitats, que també són el del manteniment dels cabals del rius. Es dona la paradoxa que encara que les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó des de la Marquesa han finalitzat no es podrà transvasar aigua del Xúquer mentre no estiguen «fixats i respectats els cabals ecològics del riu» com assenyalen les condicions fixades per la Unió Europea.

Podeu consultar aquestes dades en aquesta adreça:
http://servicios2.marm.es/saihs-web/ValoresPuntoControl.htm?action=VIEW&saih=JUCAR&punto=AFORO%20%20ANTELLA&tipo=Q

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here