Al voltant de l’Alzheimer /Opinió: Adelaida Pau, regidora Compromís per Alzira

0
331

Adelaida Pau

Hui dia de la malaltia d’Alzheimer em ve a la memòria un episodi viscut en un Centre de Salut.

Hi ha uns quants tests de memòria que s’utilitzen per a avaluar la pèrdua de la mateixa però, curiosament per no dir il·lògicament, aquests test no tenen en compte la llengua del malalt. Així, si tenim en compte que estem en la Ribera que és zona valencianoparlant i on la majoria dels nostres majors pensen en valencià i que per a parlar en castellà han de dedicar un temps a traduir mentalment el que diran; si afegim  tal i com he dit que el nostre sistema de salut no té en compte esta circumstància i ja que donen per principi que tots sabem castellà els test els fan sols en este idioma, segurament per a ells és tirar els diners fer el test en valencià i que el realitzen professionals que utilitzen la llengua materna del possible malalt.

I aquesta circumstància porta a situacions com la que em va contar un company infermer. A un pacient valencianoparlant  en un Centre de Salut li van realitzar el test de la memòria en castellà, i mirant els resultats podien dir que estava en un estadi avançat de pèrdua de memòria. Però li van repetir el test en valencià  i els resultats van millorar. Què passa? És molt senzill , quan li van preguntar  al pacient sobre fruites, verdures o utensilis de la vivenda, aquest va perdre molt de temps traduint al castellà els noms pels quals habitualment els anomenava, temps que es  comptabilitzat com pèrdua de memòria i lenta resposta  a la pregunta. Quan la mateixa pregunta se li va fer en valencià, al no perdre temps traduint i pensant com es diu eixa cosa en castellà, la seua resposta va ser més ràpida i precisa.

Està clar que si un malalt  té pèrdua de la memòria, el que es facen els test en valencià o castellà no va a curar-lo però pot facilitar-li les coses o complicar-se-les molt més. La lluita per la utilització del valencià no és només a l’escola, des de Compromís continuarem demanant el valencià en els centres sanitaris, per la dignitat dels nostres majors.

Tornant al Dia Internacional de l’Alzheimer, aquests dies es fan moltes activitats per informar d’aquesta malaltia. Tots hem de tindre clar que podem patir-la com a malalts o com a familiars així que és hora d’acostar-se a l’associació de familiars de malats d’Alzheimer i conèixer un poc més d’aquesta malaltia. Val la pena.

Adelaida Pau

Regidora de Compromís per Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here