La rehabilitació del fossat i la torre del castell d’Alginet del segle XVI certifica que és una de les fortaleses més grans de la zona

4
394

Reconstrucció de les restes de l'antic castell

Alginet reconstrueix i posa en valor el fossat i la torre del castell del segle XVI

Recuperar patrimoni és recuperar història i identitat. Amb estes premisses l’Ajuntament està a punt de finalitzar les obres de rehabilitació i posada en valor de diversos elements arquitectònics i arqueològics de l’antic castell del segle XVI com són el fossat, la torre i la passarel·la de la fortalesa. Este castell, segons la documentació i els sondejos fets mostrem la importància d’esta fortalesa.
L’alcalde Enrique Girona, al costat de la regidora d’Urbanisme, Gloria Aranandis, va presentar el dimarts l’estat de les obres i va anunciar que «si tot va bé a l’octubre podrien estar acabades perquè els veïns les pogueren contemplar». Per a Girona aquesta obra és «molt important perquè traiem a la llum parteix de la nostra història i patrimoni».

Girona va avançar que una vegada finalitzada aquesta fase s’estudiarà descobrir un passadís que està sota el mur, «encara que el primer és acabar esta intervenció que has costat uns 56.0000 euros» i que ha sigut sufragada per la Conselleria d’Agricultura.

Métodes artesanals
Les obres s’estan realitzant de forma artesanal i amb els mateixos mètodes que es van utilitzar en la seua construcció original. Però per a poder dur a terme esta posada en valor, una de les peces bàsiques ha sigut l’arqueòloga Pau Armengol.
Esta tècnica va explicar el procés de recuperanció d’esta zona del castell i va assenyalar que «en tota la comarca no existeix una fortalesa d’estes dimensions, ens vam adonar de la importància de la troballa quan vam veure la potència del sondeig i la profunditat del fossat que arriba als 5 metres».

Els operaris treballen de forma artesanal

«Este baix defensiu té diverses parts que anem a posar en valor com la torre, la rampa, l’ampit o la passarel·la», segons l’arqueòloga. Pau Armengol també va destacar la importància d’aquest element històric-artístic.

L’àrea d’actuació se centra en la zona oest del castell, al costat de la façana principal de l’actual Ajuntament, en el qual en 2009, després de les obres de remodelació de la plaça, es van documentar els murs del fossat i la passarel·la d’accés al castell després del seguiment arqueològic. En esta excavació arqueològica se trobaren, a més, restes de ceràmica de Manises i L’Alcora i algunes monedes, la qual cosa animà a l’Ajuntament a continuar amb esta tasca de recuperació «que consolida el coneixement de la nostra història i convivència en èpoques pretèrites», segóns l’alcalde Enrique Girona.

Vista de les obres

Xavier Pérez

4 Comentarios

  1. Lo del foso està molt bé. Ara els set regidors del PP deuen d’amenaçar al president de la Generalitat per a que fique en marxa el Centre de Dia que cau a troços. Deuen de presionar i sino que abandonen el PP. ALGINET HA ESTAT ABANDONADA PER LA GENERALITAT, JA HI HA PROU!! SIGAU VALENTS I AMENACEU EN VALÈNCIA.
    ON ESTÀ EL CONVENI QUE FIRMÀ COTINO??? EN LA PAPERERA. PROU DE DISCRIMINACIONS AMB ALGINET.
    AH! SÒC VOTANT DEL PP, PERÒ JA NO ELS VOTARÉ MÉS.

  2. Lo del Centre de Dia es de vergonya. El PP d’Alginet no ha segut prou valent en denunciar a la premsa la presa de pel de Cotino. Enrique no es pot anar de bona persona, que ho eres, i menys en política.
    Una cosa molt bé lo del foso, ja era hora.

  3. Esperem que tots els partidaris de tapar o cobrir amb vidre esta meravella s’adonen ara del tresor que hem tingut soterrat més de cent anys. Ara, que ja els val, la tardança en arreglar-ho!

  4. Todo lo que afecte al patrimonio sea bienvenido y es de agradecer que se invierta en estas cosas que siempre quedan para la posteridad. Dicho esto permitanme en mi modesta opinion comentar la realizacion de la torre y su extructura. Según la altura de la torre la mamposteria empieza con ripios de mayor gruesor,el muro perimetral el grosor se construye al unisono trabado con piedras tanto a lo ancho como a lo largo,la llaga entre piedras es lo menor posible y se rellena con canto, no se colocan piedras en cuña pues abren los muros, el material de agarre tiene que estar de acorde con los restos. Y por ultimo la altura de la torre tiene que ser mayor que el muro que protege.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here