El mestre Coloma es jubila després de 35 anys ensenyant a milers de cadafalers en Algemesí

1
463
Pepe Coloma passa el testic al seu fill Salvador

José Borrás, molt més conegut per Pepe Coloma és tota una institució a Algemesí, és el popular mestre de la plaça de bous que cada any alcen els cadafalers de les 29 penyes amb motiu de la Setmana de Bous, una fira que data del segle XVIII. Però després de 35 anys dirigint el muntatge diu que ja es l’hora de la seua jubilació i de passar-li el testic al seu fill, Salvador Borrás.

Coloma està quasi tan àgil com aquell 1976 en que començà la direcció d’esta obra singular, puja i baixa per tots els cadafals manant feina amb tanta contundència com gràcia.

Els anys no perdonen, vaig a jublilar-me

«Els anys no perdonen, están ahí» ens diu a Riberaexpress ,» he tingut la sort que este treball és reconegut pel públic i pels penyistes que agraïxen els meus consells «. Però també és el blanc de les reclamacions «xé si al cadafal li falten 2 centímetres t’ho fan saver però si li sobren 10 no et diuen res».

Nervioset com és no para, i per completar l’entrevista s’ha d’anar darrere d’ell, sempre donant ordres, que si el puntal, que si la corda, que si l’esquadra i va dient les claus perquè la plaça puga soportar els prop de 5.000 espectadors, la majoria d’ells que no paren d’alçar-se i fins i tot de saltar. «Ben lligades les abraçadares, ben atornillat, la base a esquadra, els puntals en línia…»

L’ombra és molt llarga

Els seus dos fills també son cadafalers de tota la vida; Pepe és l’expert en els corredors que conduixen a la plaça i Salvador serà l’any pròxim la segona generació dels Coloma al front d’esta mostra d’arquitectura popular. «No serà gens fàcil,- diu davall l’atenta mirada de son pare- perquè l’ombra és molt llarga» i afegix orgullòs » mon pare ha fet molta feina per esta festa, jo vaig a intentar-ho perquè ell es senta orgullòs de mi com jo estic d’ell». Abrumat per la responsabilitat intenta, al mateix centre de la plaça, convèncer al gran mestre que continue un any més, però ell assegura «vaig a jubilar-me, enguany és la definitiva».

Dissabte passat hi havia una activitat frenètica a la, encara plaça Major d’Algemesí; taulons de fusta amunt i avall, el soroll de milers de claus, kilòmetres de corda, montons de sac d’algeps, un camió que entra, veïns que passen, tot el que semblava un caos seguia un ordre preestablert davall la direcció del mestre Coloma.

L’obra mestra

Prop d’este mestre el que fora durant molts anys el cap dels muixeranguers, Tomás Pla, dirigia la construcció del cadafal número 3, al costat mateix de l’Ajuntament. «He construït en estos anys tots els cadafals, menys un, explicava orgullòs este veterà membre de la penya Verdolaga que acomplix, enguany, els seus 50 anys com a cadafaler. Mentre ajudava el seu fill a ordenar les fustes, recordava, amb nostàlgia, «l’any 1969 vaig fer este cadafal de dos pisos».

El pròxim dissabte a les 5 de la vesprada s’haurà consumat, un any més, el miraculós muntatge de la plaça de bous d’Algemesí per acollir la primera de les nou corregudes programades per la Comissió Taurina. Des d’algún punt de la plaça, Pepe Coloma, s’emocionarà al veure, per última vegada, la seua obra mestra.

Xavier Espanya/Riberaexpress

1 Comentario

  1. esto si es una obra de arte, el montaje de esta plaza es una maravilla y cada año que pasa mas todavia, enhorabuena

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here