El MIM de Sueca estrena demà ¡Muu2!, de Yllana, i Perséfone de Comediants

0
710

La festa del teatre gestual per excel·lència, la Mostra Internacional de Mim, acull demà en la seua programació l’estrena absoluta de ¡Muu2!, de la companyia madrilenya Yllana i l’estrena en terres valencianes de Perséfone, dels catalans Comediants, en una intensa jornada amb espectacles de sala i carrer per a tot tipus de públic.

Les novetats teatrals s’acumulen en la 22a Mostra Internacional de Mim (MIM) i demà és el dia de les estrenes més esperades. Yllana pujarà a l’escenari del Centre Municipal Bernat i Baldoví amb el seu espectacle ¡Muu2!, una versió actualitzada i revisada de l’obra amb la qual va irrompre en el panorama escènic fa vint anys. Un muntatge de teatre gestual i còmic que aborda la tauromàquia i la festa nacional des d’un enfocament sarcàstic, amb el qual els madrilenys universalitzaren el seu humor dins i fora de les nostres fronteres.

L’espectacle, explica la companyia és “una sàtira del món dels bous, el sentit de l’honor, el masclisme, la valentia, la pàtria, la festa nacional i el maltractament animal”. Un treball que posa en dubte i en clau d’humor tots aquells valors sagrats i infrangibles implícits en un ritu que enfronta, en ple segle XXI, a l’home i a la bèstia a la manera del circ romà. Vint anys després de la seua estrena, la polèmica al voltant de la tauromàquia té hui major vigència que llavors, i molt més en la ciutat que acollirà la seua reposició escènica, Sueca, residència actual del bou més famós del planeta, el temut «Ratón», que durant els darrers festejos populars taurins han deixat pel camí diversos morts i ferits en els últims mesos.

Plat fort del divendres serà també l’estrena a la Comunitat Valenciana de l’últim treball de Comediants, Comediants, Persèfone. Variacions mortals, una coproducció del Teatre Chéjov, el María Guerrero de Madrid i el Lliure de Barcelona, que tindrà lloc en el Poliesportiu Cobert. Amb ell, els catalans recuperen les tècniques i llenguatges que van enllumenar els seus primers treballs a principis dels anys setanta per a oferir una oda a la mort en clau musical, protagonitzada pel personatge mitològic de Perséfone, deessa del món d’ultratomba, interpretada en aquest espectacle per Angels Gonyalons, i amb música en directe del compositor Ramón Calduch.

Com explica Joan Font, director de la companyia catalana, Perséfone és “un espectacle intens sobre un tema tabú, com és la mort, amb moments durs i tendres en els quals es mostren els rituals, llegendes, creences i mites vinculats amb la mort”. Un viatge d’anada sense tornada estructurada en tres parts: “La primera parla sobre la deessa de la mort, la segona sobre la relació de l’home amb la mort i la tercera sobre el més enllà i tota la màgia que acompanya a aquesta idea «, assegura Font

Plat fort d’aquesta jornada serà també l’actuació de la valenciana Patrícia Pardo, que presentarà en el Casal Multiusos la seua última creació, Comissura. Una obra d’humor surrealista per al públic adult, reconeguda com una de les millors produccions escèniques de projecte emergent per Teatres de la Generalitat en 2010, que desplega un circ de números de clown en els quals l’humor, la metàfora i la música vertebren un discurs que reflexiona sobre allò que no és blanc o negre, sinó comissura.

El teatre de sala conviurà amb el teatre de carrer amb diversos espectacles gratuïts. Las Polis, dos divertides i excèntriques policies integrants de la companyia Jiribilla, tractaran de posar ordre i vetllar per la seguretat de la ciutadania en el Mercat Central, el Mercat dels divendres i en la Plaça de l’Ajuntament de Sueca. Per a demostrar al respectable que tot està baix control, realitzaran un ampli i divertit desplegament de tots els seus recursos, que se’ls escaparà completament de les mans i les sumirà en el caos en aquest espectacle itinerant que arriba per primera vegada a terres valencianes. Espectacle de carrer serà també el work in process que oferiran els valencians Maduixa Teatre i també el què realitzarà l’actor, ballarí i acròbat francès Gilles Remy en la Plaça de Sant Pere, una peça còmic-burlesca que presenta a un destacat personatge que duu barret i corbata però que, inesperadament s’embulla i inicia una cascada de situacions catastròfiques, ¡Y hop là!.

Un ampli aparador de la producció escènica contemporània en el qual tindrà també cabuda la presentació del llibre Al.legat sobre la producció escènica, que acollirà la Biblioteca Suecana i contarà amb la presència dels seus autors, Manel Jaqués i Roberto Lisart. Una obra que oferix una minuciosa exposició de tot el procés de producció d’un espectacle, tant si es genera des de la iniciativa pública, la privada o des de la col·laboració mixta, així com dels aspectes legals, com la propietat intel·lectual, permisos o els temes relacionats amb el patrocini i el mecenatge.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here