Les quadrilles de collidors de la Copal enceten la campanya citrícola marcada per la reducció de collita i jornals al camp de la Ribera

0
372

Els primers collidors han encetat als camps i horts de la Ribera una campanya citrícola minvada de forma considerable per les tres gelades que coincidiren el passat hivern a esta comarca.

Són treballadors de la Cooperativa Agrícola –Copal– d’Algemesí, la més important d’Espanya del sector citrícola. Riberaexpress ha compartit esta primera jornada amb una quadrilla composada per 13 homes, una dona i la mascota, Neu,  que a les 9 del matí es traslladaren a un camp de la varietat okitsu, situat a la Paret del Molinet, en plena marjal.

Cabàs, guants i alicates

Amb les taronges encara mullades per la rossà s’han esperat uns minuts abans de començar. «Ja estem, de nou, a la guerra» deia un dels collidors als seus companys, tots ells valencians, llevat d’una jove i guapa boliviana, Lesli, que fa 5 anys que és collidora i fins i tot, cap de quadrilla, «no és difícil manar als homes, em respeten i obedixen» assegura. Tots ells confesen que tenien «ganes de començar a collir».

Amb un cabàs de plàstic, guants i alicates, tres elements imprescindibles que sel’s paguen de la seua butxaca, és fiquen mans a l’obra cap a les 9 i mitja del matí amb el titular del campet de testic. Les okitsu són de bon calibre i per tant els donen l’ordre de treballar a «abre net», és a dir han de collir tota la producció.

Sempres ens ha pagat

Juan Bueno Ahuir, agricultor d’Algemesí de 73 anys està orgullòs de la seua cooperativa, «l’empresa és solvent sempre ens ha pagat», reconeix tot i que no sap a quant cobrarà l’arrova. És un llaurador algemesinenc «de tota la vida, he segat arròs, cacau, he anat a la seba». Front la mateixa Paret del Molinet (restes d’una antiga torre àrab) es troba la seua parcel.la d’unes 2 fanecades que està, enguany, prou carregada, «espere collir unes 450 arroves» ens revetla. Amb éste i altres campets que sumen 15 fanecades ha criat la seua família, però el seu fill «no sap on estan els camps ni vol saver-ho, va estudiar per a enginyer i ara viu i treballa a Madrid en la Telefònica».

Per kilo collit

Mentre els collidors treballen a destall, tenen asignats 40 caixes cadascún «no és podem passar diu José Joaquin García, un d’ells, Cristóbal López, recorda que «cobrem per kilo collit». Hui poden guanyar uns 70 euros i els privilegiats com esta colla que són els primers en iniciar la campanya per la seua antiguitat «podem arrivar als 9.000 euros en 8 mesos, per a que diguen que els collidors guanyem molt» es queixa, Patricio, un jornaler del camp curtit en una i mil campanyes.

Per si algú no ho sap «el dia que plou, o, no eixim a collir deixem de cobrar i nosaltres hem de pagar-nos la Seguretat Social d’eixe dia» ens fan saver els veterans de la quadrilla.

Les poques colles que han eixit hui cullen els primers dels 70 milions de kilos que la Copal ha previst comercialitzar al final d’una campanya mermada, en un 33%, per culpa de l’extraordinari fred que va assolir la Ribera el passat hivern.

Text i fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here