Algemesí es llança al carrer per a presenciar la processoneta del matí i recolzar la Festa com a Patrimoni de la Humanitat

0
311

Entrada de la Mare de Déu a la Basílica

La Processó de la Mare de Déu de la Salut estrenà enguany el títol de Bé d’Interès Cultural, mentre que en l’horitzó proper està la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco que és decidirà a la fi de novembre en Bali. Per això tot el poble es va llançar al carrer per a presenciar les processons i recolzar la candidatura.

Un any mé la Processoneta del Matí de la nostra Senyora de la Salut a lluit i els algemesinencs s’han bolcara amb el ritual ancestral tantes vegades repetit com esperat. Enguany els balls tornaren a eixir pels històrics carrers d’Algemesí i ho faren com sempre, amb la mateixa il·lusió i devoció que han fet possible la pervivència a través dels segles de l’ancestral Festa llaura reconeguda oficialment. Entre les 10 i les 12 d’este matí rius de gent ompliren tant el carrer Berca com la Plaça Major i aguantaren estoicament la forta calor.
A aquesta processó van acodir, a més, la Delegada del Govern, Ana Botella, la consellera de Turisme, Lola Johnson, el president del Bloc, Enric Morera, el president d’Esquerra, Agustí Cerdà i nombrosos diputats i alcaldes que van gaudir amb aquest espectacle de devoció popular.
L’alcalde d’Algemesí, Vicent García Mont, va destacar la «importància històrica d’aquesta festa» i confia que la Unesco la declare al novembre Patrimoni de la Humanitat.
Els xiquets que interpreten els Misteris i Martiris iniciaren la processesoneta. A partir d’ací començà a seguir tots els participants en la processó de forma ordenada. La Muixeranga i la Nova Muixeranga alçaren els seues torres, ressonaran els colps dels Bastonets, la Carxofa, els Arquets i els Pastorets, sonà el Bolero dels Llauradores i els majestuosos Tornejants redoblaren els seus passos guerrers davant del guió de la Mare de Déu, que acompanyada pels cirialots i a muscles va entrar a la Basílica de forma espectacular i amb totes els danses actuant a l’hora.

Xavier Pérez /Xavier Espanya

CONCERT DE LA BANDA D’ALGEMESÍ AMB XAVIER RICHART: «LA MUIXERANGA» 2011

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here