Pluralitat, Diputacions i Comarcalització al nostre País/ Opinió: Paco Sanz

0
410
Seu de la Mancomunitat de la Ribera Alta

En les passades eleccions municipals del 22 de maig Compromís obtingué un fort ascens electoral amb un total de 14.114 vots, el 11’3% dels vots a la Ribera Alta i 34 regidories. Per la seua part Esquerra Unida obtingué 6.277 vots, el 5% dels vots i 12 regidors.

Però la recent reforma dels estatuts, motivada per la llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana, ha deixat fora, per primera vegada en la història de la Mancomunitat, al tercer i quart grup en importància de la comarca, Compromís i Esquerra Unida, que representen a més del 16% del vot municipal, més de 20.000 vots, i compten amb 46 regidors en total. Aquests dos grups no pogueren participar ahir en la votació del president de la mancomunitat.

El sistema anterior, més representatiu, possibilitava la participació de tots els partits amb presència a la nostra comarca, mentre que ara únicament són els alcaldes els que ostenten el dret de vot del seu municipi i voten per tots els regidors i regidores del mateix, sense tindre en compte la pluralitat política existent.

Anul.la la pluralitat de la Mancomunitat

Aquesta reforma que restringeix la representativitat i anul·la la pluralitat de la Mancomunitat va en sentit contrari de les demandes de la societat, en especial del moviment del 15-M que demana més transparència i participació democràtica. Recentment la reforma de la llei electoral també ha suposat un entrebanc als partits minoritaris o alternatius que hauran de recollir milers de signatures, com és el cas de Compromís, per poder concórrer a les pròximes eleccions generals del 20-N.

És dóna la circumstància de que aquesta falta de pluralitat es produeix en el moment en el que ha hagut un retrocés en vot popular dels dos grans partits i un augment de la resta d’opcions.

Per a Compromís per l’Alcúdia, davant aquest dèficit democràtic, és necessària, per una part la reforma tant de la Llei de Règim Local com dels estatuts de la Mancomunitat per possibilitar la plena participació de totes les opcions, i per una altra la potenciació de les comarques en detriment de les diputacions, com una opció menys costosa econòmicament i més pròxima als ciutadans i ciutadanes. Això serà possible amb l’elaboració d’una Llei de Comarcalització que desenvolupe allò expressat en l’article 65 de l’Estatut d’Autonomia.

Aquesta és sense dubte una de les assignatures pendents, una més, de la nostra democràcia. Mentre, continuarem amb aquest dèficit democràtic que concentra les decisions en tan sols dos opcions i margina les demés.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here