Algemesí inicia la festa de la Mare de Déu de la Salut (BIC) amb l’esperança de ser Patrimoni de la Humanitat

0
496
Els Tornejants /Museu Valencià de la Festa

Tot està ja a punt perquè es complisca, un any més, la tradició ancestral dels algemesinenses. La Processó de la Mare de Déu de la Salut estrena enguany el títol de Bé d’Interès Cultural, mentre que en l’horitzó proper està la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco que es decidirà a la fi de novembre en Bali.
Un any més lluirà la Processó de La nostra Senyora de la Salut i els algemesinenses es bolcaran amb el ritual ancestral tantes vegades repetit com esperat. Enguany els balls eixiran pels històrics carrers d’Algemesí i ho faran com sempre, amb la mateixa il·lusió i devoció que han fet possible la pervivència a través dels segles de l’ancestral Festa ara reconeguda oficialment.

El dimecres 7 de setembre tindrà lloc la primera de les processons. Es tracta de la Processó dels Promeses. A partir de les 22 hores els xiquets que interpreten els Misteris i Martiris iniciaran les seues actuacions. A partir d’ací començaran a seguir tots els participants en la processó de forma ordenada. La Muixeranga alçarà les seues torres, ressonaran els colps dels Bastonets, volaran els polits vestits de la Carxofa, els Arquets i els Pastorets, sonarà el Bolero dels Llauradores i els majestuosos Tornejants redoblaran els seus passos guerrers.

Enguany la Processó estarà marcada, entre altres coses, per l’estrena del títol de Bé d’Interès Cultural que es va lliurar a tots els membres del Patronat de la Festa a la fi del passat mes d’abril, en un acte que es va celebrar en l’emblemàtica Capella de la Troballa, l’edifici construït on estava la morera en la qual es va aparèixer la imatge de la Mare de Déu de la Salut per a quedar-se a Algemesí i donar vida a una de les manifestacions de fe, cultura i tradició més important dels valencians. La figura del BIC aporta una protecció que estableix la regulació dels actes que conformen el ben protegit, en aquest cas, la processó. Per tant, la qual cosa es fa és crear una fotografia fixa del que, segons els tècnics, forma part de la processó com és la seua ordenació, balls, músiques, rituals, vestits, i així totes les característiques pròpies de tot el que forma part de les processons. Al mateix temps, regula com es pot modificar aquesta realitat. En aquest cas, es deixa en mans del Patronat, que és qui pot canviar algun d’aquests components, després d’un informe dels tècnics de Conselleria, que han de vetlar per la idoneïtat dels canvis.

Però en l’horitzó està també la declaració internacional més important que pot aconseguir la Processó de la Mare de Déu de la Salut i l’impuls definitiu per a la seua divulgació i coneixement. Es tracta de la declaració de Patrimoni de la Humanitat a la qual aspira en la reunió de la UNESCO que tindrà lloc dins del Comitè Intergovernamental que es farà a Bali (Indonèsia) del 22 al 29 de novembre de 2011.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here