La Ribera despedix els saharauis que passen les vacances amb famílies d’acollida de la Ribera

1
392

La família de Yamila

Salama,Lamin, Yamila i Amra son dos xiquets i dos xiquetes saharauis que no podran tornar a Espanya de vacances. Han complit, ja, els 12 anys i deuen deixar pas a altres menuts del campament de refugiats de Tinduf perquè disfruten del privilegi aconseguit per les seus bones notes escolars.

Ells i altres 10 companys volaran a finals d’esta setmana a un dels llocs més inhòspits del desert del Sahara on malviuen prop de 200.000 refugiats que fugiren de les seues cases quan el Marroc va envair el Sahara Occidental fa més de 30 anys.

En la moxilla que els ha regalat l’associació Amics del Poble Saharaui d’Alzira, s’enduran aliments, medicines, material escolar, joguets i un montó de records. «Estic content i trist a la vegada» comentà Salama a Riberaexpress, «perquè els notaré a faltar» diu el menut saharaui respecte a Dani i Lilí, d’Almussafes, la seua família d’acollida que tenien un autèntic nuc en la gola.

Mai oblidaré esta família

Salama reconeix que el que més li ha agradat de la seua estada a la Ribera han sigut «la platja i els gelats», però afegix «el que mai oblidarè és el que esta família ha fet per mi». El regal d’un pin del Barça, l’equip dels seus amors, la nit del sopar d’acomiadament, li va alegrar, per uns instants  el seu rostre que reflexa a la vegada tristor i satisfacció.

Més alegre es troba Yamila, extrovertida i inquieta que no ha parat de ballar cançons saharauis durant la vetlada; «mai m’he aborrit i hem dona una miqueta de pena» confesa.

Experiència positiva

Mari Carmen i José, de Guadassuar, els seus pares d’acollida, consideren que ha sigut «una experiència positiva», el primer anys que decidiren convertir-se en família d’acollida. Pares de dos xiquetes, de 14 i 11 anys, diuen que «la convència ha sigut bona», encara que les tres passaren per un periode d’adaptació. La roba i les sabates eren els elements preferits per Yamila que ha complit, amb éste, el cinqué i últim estiu a la Ribera.

Més relaxada està Juani, una mare d’Alzira, experta en este tipus d’adopcions estivals perequè va començar l’experiència fa ja 8 anys amb una xiqueta Gebel, a la que succeir, primer Abdú i ara Freiquen, un xiquet de 9 anys que «ens fa riure i ballar».

A Juani i al seu home, Juan, la seua tasca solidària «ens ompli al 100%». Mantenen contacte amb la família d’Abdú, a qui li envien un paquet aprofitant la tornada de Freiquen als campaments. «El meu home -revela Juani- va plorar el dia que acomiadarem Abdú».

La presidenta de l’associació, Gràcia Daries, va agrair al final del sopar, la solidaritat de totes les famílies d’acollida «en uns moments econòmics prou difícils» i els va exhotar a que el proper any compartixquen les seues, «Vacances en Pau«, amb xiquets i xiquetes saharauis.

1 Comentario

  1. Molt bona llavor de l’Associació i de la meua amiga Gracia Daries, a banda de les famílies acollidores. Enhorabona per esta tasca tan especial.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here