El vestit guerrer de la dansa dels bastonets no té secrets per a l’experta modista Amparín

0
620

Ja ha començat el compte enrere per a la Festa Major d’Algemesí, encara que molts algemesinencs apuren, a hores d’ara, les vacances.

Ball dels bastonets en un carrer d'Algemesí

En apropar-se el mes de setembre es veu moviment pel poble per a preparar les processons en honor a la Mare de Déu de la Salut.  La preparació pot constar de molts aspectes, els assajos dels balls, engal.lanar les façanes dels carrers de volta, ultimar els detalls dels dinars del dia 8 o com es el cas del que ens ocupa rematar el trage, que aquest any toca fer  per a les noves integrants del grup de bastonetes.
Amparo Maravilla Ortíz, popularment coneguda per, Amparín, es mare, dona, iaia i sogra de bastonets, avui en dia ja sols iaia, però encara segueix amb la tradició de cosir els vestits de bastonet com ha fet en nombroses ocasions.

Amparin ens conta que el seu home, Enrique Llàcer Alemay junt el seu germà, Carmelo, mestre del grup del 77 fins el 83, i Castell van rependre l’interés pel ball dels bastonets desprès d’uns anys en els que la processó no tenia molta gent interessada en portar-la endavant, parlem aproximadament dels anys 60. Esta dansa que escenifica una lluita està datada a Algemesí l’any 1839.

Línies guerreres

Aleshores es llogaven els vestits d’una casa de lloguer de València anomenada, Insa, de caire guerrer no eren iguals entre ells, però feien els seu paper. A partir del 77, Rosa, la cunyada d’Esteve, el de Crispetes Esteve, va dissenyar el vestit que seguirà unes línies guerreres i que és el  que es coneix avui en dia.

Amparín, arran d’aquest patró, va fer dos vestits i des d’aleshores no ha parat de fer-ne, tant per a homes com per a dones, i  com dèiem, al seu marit Enrique Llàcer Alemay, El Paresant, com als descendents, avui en dia és el torn de les netes menudes que ja tenen edat de sortir de bastonetes. Tota una saga de bastonets i bastonestes la de la família, Llácer-Maravilla, i a la qual Amparin ha sabut complaure amb el seu bon fer.

Blau per a dones roig per a homes
El vestit de bastonet  està composat per una faldeta i un cos, blau per a dones i roig per a homes, amb tires daurades de passamaneria, el barret, també amb tires de passamaneria va rematat per dalt amb plomes de gall d’indi. Damunt del cos a l’esquena es porta una capeta amb una de les imatges del virolai, la que et toca segons la teua posició en el ball, les imatges son, el pou, la palmera, la M doble de Maria i la morera. Al coll es porta un mocador amb l’imatge de la Mare de Déu trobada en la morera, brodada en colors.

Instruments de lluita

Per acabar els complements, les calçes de llaurador i espardenyes de careta. Per suposat falten el bastó i la planxa, els intruments de lluita que aporten el 50% de sonoritat junt a la dolçaina i el tabalet per a la composició musical de cada ball.
Sols queda agraïr a Amparín tant que ens haja deixat fer les fotos quant feia el trage i ens haja explicat el que recorda de l’història de la Mare de Déu i per la part que em toca agraïr ser afortunada de que sent ma güela tambè m’haja fet un trage de bastoneta.

Paula Caballero

Video del ball dels bastonets


Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here