Cirilo Arnandis: «Treballarem molt per a acabar amb el fong del caqui i exigim que es facen controls als productes de tercers països»

0
359

Els agricultors de la Ribera van patir fa tres anys una destrcutora plaga, la del fong, que va acabar amb el 80% de la collita de la DO Kaki Ribera del Xúquer. Ara, i després de molts treball i investigació s’ha pogut combatre aquesta malaltia. Segons manifesta, Cirilo Arnandis, president de la Denominació d’Origen, «l’any passat aconseguirem, gràcies al treball de la Universitat de València, la Politècnica i el IVIA acabar amb el fong, però ara tenim un altre problema i que no podem consentir».
I és que segons han denunciat diverses organitzacions agràries, a Espanya arriben caquis de Sud-àfrica o Sud-amèrica que «no passen els suficients controls fitosanitaris».
En aquest sentit, Aranadis va manifestar a Riberaexpress que «no podem estar exposats al fet que entren noves plagues amb productes que no compleixen la normativa europea».
«Hem d’exigir a les autoritats que controlen aquestes mercaderies i posar totes les mesures necessàries, igual que nosaltres fem quan exportem a Rússia o Japó; passem estrictes controls sanitaris», va assenyalar.
I és que el problema s’agreuja perquè els països que «ens porten els productes ara són de l’altre hemisferi, quan nosaltres no tenim producció i podria expandir-se una altra plaga com la del fong», va explicar Arnandis.

Cririlo Arandis

Difícil situació
De no ser controlar estos productes, l’en­trada de fruits sud-africans podria portar la transmissió de pató­ge­ens forans letals que cau­sa­rien  un desastre, tant en la pro­ducción de caquis com en la citricultura o fins i tot en els fruiters de la Comunitat.
L’amenaça denunciada és conseqüència del repartiment de competències que hui es dóna en la UE. Efectivament, en matèria fitosanitària, la legislació marc exigible a les i­m­portacions depèn de les decisions de Brussel·les, no dels seus estats membres.

Un camp de caquis de l'Alcúdia

Text i fotos Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here