Més de 5.000 pelegrins han passat durant els últims anys per la Ribera per a fer el Camí valencià de Santiago ruta descoberta en 1991

2
401
Nicolás i Eveling a la seua arrivada a la barriada de Sant Joan d'Alzira

El Camí valencià de Santiago, que passa per la comarca de la Ribera, ha registrat més de 5.000 pelegrins des que la seua ruta va ser «redescoberta» fa ara 20 anys, després de tres segles en desús, segons han indicat fonts de l’Associació Camine de Santiago de la Comunitat Valenciana.
La ruta valenciana va ser «redescoberta en 1991» i el seu origen històric va ser documentat en el llibre ‘Presencia de pelegrins en l’Hospital General de València en el segle XVI (1543-1601)’, editat per la mateixa entitat, han recordat fonts del Arzobispado en un comunicat.
L’obra «constata que molts pelegrins de Roma, Jerusalem o Palestina venien a la fi de l’Edat Mitjana amb vaixell fins al port de València i des d’allí es traslladaven a Santiago per la Via Augusta».
El camí valencià, d’1.202 quilòmetres, dividit en 42 etapes a peu o 20 amb bicicleta, part de la capital valenciana i discorre per poblacions de la província com Alfafar, Benetússer, Massanassa, Catarroja, Alzira, Carcaixent, Pobla Llarga, Manuel, Xàtiva, Moixent i la Font de la Figuera. Després, continua per Albacete, Toledo, Madrid, Àvila, Zamora i Orense fins a Santiago.
En 2010 «va aconseguir el pas de prop d’un miler de persones, i enguany porta registrats, fins al moment, 520 pelegrins», han indicat.
A més, l’entitat ha concedit durant 2011 més de 4.600 credencials per a d’altres pelegrins que han realitzat l’itinerari en les seues diferents rutes des de diferents punts d’Espanya, segons les mateixes fonts que han afegit que l’any passat van aconseguir les 9.000.
Riberaexpress es va trobar amb dos pelegrins que van decidir realitzar aquesta ruta.

Senyalització del Camí a Alzira pel regidor Carlos Correal

Alzira, ja es un referent

Alzira comença a ser un referent per als pelegrins que escullen del Camí de Llevant per a anar a Santiago de Compostel·la. Durant aquests dies Riberaexpress va trobar a una encantadora parella de la Bretanya francesa, Nicolás Daniel i Eveling, que arribaven a Alzira per a fer «para i fonda» de la segona etapa d’aquest itinerari que comença a València.
«Venim caminant des de Benifaió i ara cerquem l’hostal Sanjuán per a descansar. Els acompanyem a l’hostal, però aquesta parella només preguntava on estava la Murta per a visitar-la. Anaven molt bé documentats. «Anem a veure l’església, la Murta, el santuari, les muralles, els casalicis…».
I és que Nicolás Daniel i Eveling estan acostumats a caminar i a no perdre’s res. Així, ja han recorregut el Camí del Nord i el Camí Francés.
Ara els toca fer un recorregut de 996 quilòmetres que realitzaran en 40 dies. «Esperem que el temps ens acompanye perquè tenim molta il·lusió d’arribar fins a Astorga».
La parella també es mostrava molt satisfeta amb l’hospitalitat i l’amabilitat dels valencians. Darrere de la motxilla els penjava la petxina sagrada. La pròxima parada és Xàtiva. Bon viatge

Etapes del Camí de Llevant

Impuls al Camí de Llevant

Alzira des de fa un temps té senyalitzat el Camí de Llevant amb indicacions i unes plaques de bronze incrustades en els carrers. cal recordar que la senyalització s’efectua amb la finalitat de facilitar el camí a un nombre cada vegada major de pelegrins, devots del sant apòstol i amants de la naturalesa, que s’interessen per seguir aquesta tradicional i centenària ruta. Aquesta ruta va nàixer de la proposta que un membre de l’associació “Amics del Camí de Santiago”, qui en 1991 va iniciar els estudis per a recuperar el traçat que seguien els pelegrins de terres valencianes o arribats al port de València que volien visitar Compostela, coincidint en alguns trams amb l’antiga Via Augusta. El seu treball es va materialitzar en una pràctica guia: “De València a Santiago. Una altra ruta a Compostela”, editada per l’Associació en 2004.

El Camí que discorre entre València i Santiago de Compostel·la és històricament conegut com a Camí de Llevant, i entra en el terme municipal d’Alzira pel nord, des d’Algemesí, pel camí de la Munyaneta i a través dels naranjales de la partida de Berca, fins a aconseguir la Creu Coberta on creua la CV-42, per a continuar per l’antic camí de València, pel Pont de Carlos I on es va reproduir un tram de calçada romana com a part de la Sendera Via Augusta, del que es desviarà més endavant en la bifurcació en girar a l’esquerra. Després de superar la rotonda, l’itinerari enllaça amb el camí del Barri de Santa María per a travessar el Pont de Ferro i recórrer els carrers de la Vila, visitar les restes de la desapareguda Església de reconquesta de Santa María, les muralles, l’antic Hospital de Saint Lucia, la Casa de l’Obstinació, l’Ajuntament, l’Església de Santa Catalina i el Pont de Sant Bernat, presidit pels Casalicios dels Sants Patrons. Pel Camí Vell es dirigeix a la Plaça Sant Judes, on s’erigeix l’estàtua de Jaume I, i creua el Pont de Xàtiva per a continuar pel Camí de Materna, fins a aconseguir el veí municipi de Carcaixent.

Xavier Pérez

2 Comentarios

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here