Compromís per Alzira torna a reclamar la neteja del Xúquer a l’altura del pont de ferro

0
512
 

Vegetació al llit del Xúquer junt al Pont de Ferro
COMUNICAT:
Des de Compromís per Alzira valorem la tasca de l’Ajuntament en la neteja de barrancs del terme municipal amb la subvenció de l’INEM Agrícola com a necessària però considerem que cal anar més enllà. Cal exigir la neteja del llit del riu Xúquer al seu pas pel pont de la variant i del pont de Ferro. Es tracta del punt més estret del riu al seu pas per Alzira. Açò, sumat a l’excés de vegetació que hi ha, fa d’eixe punt un embut. Si es fa la neteja de la vegetació, junt a la retirada de l’arena de la part de baix del pont de ferro, l’aigua arribaria de part a part de les parets de pedra. Així, el riu tindrà un llit més ample per a que puga passar més cabdal d’aigua.

 Recordar que aquesta mateixa petició ja va ser formulada pel Ple de l’Ajuntament d’Alzira l’any passat, petició que no ha sigut atesa per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Es dona la paradoxa que si l’Ajuntament d’Alzira realitza les tasques de neteja, la Confederació pot multar-lo fins a 600.000 € per no ser competent; però l’organisme competent desatén la seua competència, portant a la població alzirenya a un risc evitable. Però també cal la neteja de la resta de barrancs del terme que requereixen personal qualificat i maquinària adequada. Fa dos mesos que des de Compromís per Alzira denunciarem la mala situació del barranc de la Casella a l’altura del Pont de Xàtiva per les molèsties que provoca a la població. Per això recolzem la petició que l’Ajuntament d’Alzira ha fet a la Confederació per a que el netege i el deixe en condicions.

Respecte al barranc de la Murta, ens obliga la memòria i la responsabilitat per a evitar que algun dia puga ocórrer una desgracia. Al seu pas per la carretera d’Albalat, presenta una greu deficiència de drenatge que, amb un canvi de direcció buscant el barranc dels Tolls, habitualment no admet tota l’aigua que baixa de la Murta, enfilant-se el barranc per dalt de la carretera d’Albalat, fent-la intransitable i perillosa.

També, en juny de l’any passat denunciàvem que es va produir un incendi en un tram del barranc de la Murta. Gràcies a l’actuació dels bombers no anà a més. La situació del barranc és la mateixa i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer tampoc ha fet res al respecte. Aixó fa que siga un polvorí que, si es donaren les circumstàncies, podria representar un perill tant per als camps per on passa com per al propi Paratge Natural de la Murta. Per això hem presentat una moció per la que l’Ajuntament d’Alzira li reclame a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que netege el riu i tots els barrancs dels que siga competent i, si no ho fa, que s’estudien les accions legals pertinents per exigir la seua responsabilitat.

Perquè el diferent color polític de l’Ajuntament i la Confederació no és excusa per a que no s’actue. La seguretat dels veïns i veïnes d’Alzira ha d’estar per damunt de les diferències polítiques.

 Vicent Camarasa

Compromís per Alzira

  

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here