EU-Alzira demana a l’Ajuntament la retirada dels símbols feixistes de la ciutat i el compliment de la Llei de Memòria Històrica

0
1739

COMUNICAT:

EU-Alzira ha presentat una moció en l’Ajuntament per a exigir a l’Ajuntament la retirada dels símbols feixistes en la nostra ciutat. Després de més de 35 anys de la mort del dictador Franco i acomplint-se 75 anys de la insurrecció colpista contra les institucions democràtiques de la II República, hi continuen havent a Alzira símbols i noms de carrers vinculats al règim sorgit del cop d’estat del 18 de juliol de 1936.

I això malgrat la Llei 52/2007 del 26 de desembre del 2007, coneguda com a la llei de Memòria Històrica, que exposa en el seu article 15 que: Les administracions públiques (…) prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura.”

Per a EU-Alzira no és possible que es continue exhibint símbols del règim feixista, retent homenatge als jerarques d’un règim tirànic, a pistolers feixistes, a militars que traïren el seu jurament de lleialtat al règim democràtic, a torturadors i responsables de crims contra la Humanitat. Per a Ivan Martínez, regidor d’EU, “Alzira no se n’escapa de tindre símbols i noms de carrers que fan referència a l’exaltació de la sublevació militar i la dictadura feixista. Només estem demanant a la Sra. Bastidas que acomplisca la legalitat, com li hem recordat en diverses ocasions”.

I com a exemples citem els següents:

  1. L’escut feixista que hi ha a la façana de la Caserna de la Guardia Civil.
  2. El manteniment de la denominació carrer Vicente Pérez Pelufo, insurrecte feixista ferit al front de la batalla de l’Ebre i per la qual cosa va morir.
  3. El manteniment de la denominació de l’avinguda Vicente Vidal Héroe del Baleares, en referència al servei que prestava, alçat en armes contra la República, el referit personatge, en aquest creuer de guerra de la marina insurrecta.
  4. El manteniment de la denominació carrer José Todolí Cucarella, en referència al quintacolumnista mort d’un tret accidental de les seues mateixes files, al procedir a hissar la bandera dels sublevats a la Muntanyeta només finalitzar la guerra.
  5. El manteniment de la denominació de carrer Teniente Boscá per al carrer del Forn de les Rajoletes, denominació aprovada en plenari 5 de juny de 1939.
  6. El manteniment de la denominació del carrer Ángel del Alcázar –àlies d’Antonio Ribera Màrtir de la Cruzada-, activista d’Acció Catòlica, mort durant el setge de l’alcàsser de Toledo, feixista de pro que encoratjava les tropes sublevades amb allò de tirad a matar, pero tirad sin odio.
  7. El manteniment de la denominació de carrer de la Bandera Valenciana, aprovat en plenari de 27 de juny de 1966, en homenatge al batalló de falangistes valencians sublevats contra l’orde constitucional republicà.
  8. La denominació del carrer Héroes de Belchite, que fa referència als morts d’un sol bàndol en eixa localitat aragonesa. El vell poble va ser mantingut per la dictadura, com a mostra de la barbarie roja, i el nou va ser construït amb treballs forçats dels perdedors.

 

Per tot açò demanem a la corporació municipal que substituïsca els noms dels carrers que porten el nom d’insurrectes i col·laboradors feixistes, i que l’Arxiver Municipal redacte un informe si hi ha més referències a aquestos nefastos episodis en els espais públics de la ciutat. Del mateix mode, que inste al Ministeri d’Interior la retirada dels símbols feixistes en els edificis de la seua titularitat, com ha ocorregut en altres ciutats.

Finalment, tal i com ha recomanat el Consell Valencià de Cultura el 2007 i en sessió plenària del dia 27 de juny del 2011 al voltant dels refugis de la guerra civil, volem que l’Ajuntament d’Alzira procedisca a declarar com a Béns de Rellevància Local –com sí ha fet amb el Pont de Ferro i el del ferrocarril, previ dictamen de l’entitat consultiva- els refugis existents a la nostra ciutat: com ara en el C/ Faustino Blasco. Que es procedisca a la seua rehabilitació i que siguen destinats a espais museístics de la memòria, per no oblidar el que fou eixa cruenta guerra.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here