Les aigües del Xúquer son aptes per al rec i per al bany segons un estudi recent d’Acuamed

0
424
Banystes a l'Assut d'Antella
El Xúquer en Gavarda

Les aigües del riu Xúquer «tenen la qualitat suficient per a fer activitats com el bany, l’acuicultura ó el rec agrícola» segons recull un informe de la societat estatal, Acuamed, que regenta el trasvassament Xúquer -Vinalopó i que està datat al mes de juny.

Per cert que els tècnics d’Acuamed desmentixen que l’aigüa embassada a la bassa de San Diego en Villena, procedent del transvassament, estiga podrint-se i ho argumenta en que «els seus nivells d’oxigen son estables i no existeix fauna ó flora suficient en el seu interior que produixca mermes destacades d’oxigen».
La Junta d’Usuaris del Vinalopó han exigit al Ministeri de Medi Ambient que  el primer toll d’aigüa trasvassada procedent del Xúquer siga apta no sols per al usos agrícoles sinò també per a l’abastiment urbà. És la condició sine qua non que reclamen per negociar el preu de l’aigüa.
Desde Xúquer Viu i la Comunitat de Regants de Sueca sempre s’ha recordat que en les condicions pactades en el seu dia, no figurava l’aigüa de boca per al consum humà, sinò que les aigües transvassades desde l’Assut de la Marquesa a Cullera eren per al rec i sobre tot per paliar la sobreexplotació dels acuífers de la conca del Vinalopó.

Des del govern central s’han mostrat favorables a enllestir la corresponent potabilitzadora per a fer estes aigües, a hores d’ara, aptes per al rec i el bany, tambe per al consum domèstic.

Les exigències dels regants del Vinalopó fan que més de mig anys després que les obres del transvassamente estiguen acabades no siguen utilitzades per la conca receptora.

Fer negoci amb l’aigüa del Xúquer

Per a Xúquer Viu el problema es troba en que «els futurs usuaris dels transvassament no volen pagar per l’aigüa del Xúquer i, al contrari el que volen és fer negoci amb ella». I afegixen des d’esta organització ecologista, «estan deixant podrir l’aigüa transvassada per justificar, per la via dels fets, que l’aigüa de la Marquesa no és bona i que requerix molts tractaments, que no ho oblidem, incrementen el cost económic a repercutir als usuaris».

Els dirigents de Xúquer Viu responen als usuaris alacantins quan diuen que no volen l’aigüa del Xúquer perquè no té la qualitat que ells desitgen: «des de la Ribera els contestem que si no la volen, ací la necessitem per al Xúquer o l’Albufera o per atendre altres demandes sostenibles com la d’abastir als pobles de la Ribera amb excés de nitrats».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here