Prop de 200 persones participen en el «Mullat pel Xúquer» a Sumacàrcer que reivindinquen també el tancament de la nuclear de Cofrents

0
379
 

Al voltant de dos centenars de persones procedents de diverses poblacions de la Ribera han acodit a Sumacàrcer per reivindicar un riu Xúquer apte per al bany i unes comarques valencianes lliures de centrals nuclears.

Ha estat ja la 7a edició del MULLA’T PEL XÚQUER, un acte que se celebra al llarg d’Europa per reivindicar que els rius siguen aptes per al bany, que porten les aigües netes i en condicions per a que la gent puga continuar nadant en ells com ho ha fet tradicionalment.

Cal destacar que cada any hi ha menys zones de bany en els rius. Concretament en el PV sols hi ha 3 zones autoritzades, que són Montanejos a Castelló, Anna a València i el riu Algar a l’Alacant. En el Xúquer no n’hi ha cap, ni Sumacàrcer ni tan sols Antella que hi va tanta gent. I en la zona de Castella La Manxa s’han perdut 2 zones que abans estaven reconegudes.

La UE està estirant de les orelles a l’Estat Espanyol perquè no està preocupant-se d’aquest tema i no habilita zones per al bany. Per això els ciutadans hem de continuar reivindicant-ho i exigir que hi haja zones amb condicions apropiades, que vol dir fent analítiques de l’aigua, fer accessos i dedicar cuidadors com ocorre en les platges.

El 10 se celebra el Big Jump, que és el nom en anglés, nosaltres ho fem hui dissabte i demà diumenge se celebrarà en tota Europa i curiosament ho faran en aigua més calenta que ací, que encara no arriba als 18º. Volem aclarir que aquesta temperatura tan baixa a banda de les molèsties que ocasiona per als banyistes, perjudica a la fauna del riu que durant milions d’anys no ha conegut una aigua tan gelada en estiu i pensem que puga ser una de les causes que actualment hi haja pocs peixos en el Xúquer.

Enguany és la 7ª vegada que fem el MULLA’T i pensem continuar fins al 2015 en el que la UE té un mandat als distints països per a que aconseguisquen que els seus rius tinguen un estat ecològic adequat.

Aprofitem per a recordar que el proper divendres celebraren en Antella el Sopar de Xúquer Viu, que cada any fem en un poble. Vos animem a que s’animeu i acudiu.

MANIFEST PEL XÚQUER I LA RIBERA, TANQUEM COFRENTS!

El riu Xúquer encara ens dóna vida i riquesa als riberencs, els nostres pobles nasqueren i viuen a la vora d’ell o dels seus afluents. I perquè Xúquer, Cabriel, Albaida, Magre, Verd, Barxeta… sobrevixquen, cal deixar-los un cabdal ecològic suficient i depurar bé les aigües residuals que els aboquem.

Però cabdal i depuració no són suficients, perquè sobre el riu i sobre nosaltres mateixos planeja un greu perill: la nuclear de Cofrents; una central que actualment té les piscines plenes de residus radioactius amb els quals no saben què fer, perquè no hi ha més “solució” que soterrar-los aillats durant els milers d’anys que seran radioactius i cap poble vol al seu terme el cementeri nuclear; una central que ha complit ja els 27 anys de vida útil que tenia projectada i ara, quan Iberdrola ha guanyat milers de milions amb ella, li allarguen el seu funcionament altres 10 anys o més; una central nuclear que utilitza l’aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l’aigua que retorna al riu i evaporant uns 20 hm3 anualment…

Ens diuen que no hi ha cap perill, que tot està controlat, però això mateix els digueren a Fukushima, Tokaimura, Goiania, Txernobil, Harrisburg i Mayak, fins al dia que patiren els seus terribles accidents. El ben cert és que la central nuclear de Cofrents està construida sobre una falla que ha provocat terratrémols de grau 6, en terrenys sedimentaris i volcànics capaços d’agreujar-los; a més a més allí confluixen el Xúquer i el Cabriel, dos rius generadors d’inundacions que aigües amunt tenen els pantans d’Alarcón i Contreras. Què passaria ací si coincidiren terratrèmol i desbordament greu o trencament de pantà?

La realitat és que, després de 27 anys de funcionament, al reactor nuclear hi ha corrosió de materials, errors mecànics i humans que sols en els darrers deu anys han originat més de 100 incidents significatius, algun d’ells amb vessament d’isòtops radioactius a l’exterior, i 25 parades no programades. Si hi haguera un accident greu què seria de nosaltres, de la nostra salut, de la nostra economia? Què els passaria als nostres fills, als nostres nets? Val la pena arriscar-se a un desastre que pagarien generacions i generacions, simplement per a que uns pocs avariciosos s’enriquisquen més?

Doncs per tot això i perquè hi ha solucions alternatives com l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables, que no originen cap perill ni produixen residus perillosos durant segles i creen més ocupació, nosaltres demanem a tots els ciutadans, col·lectius i institucions de la Ribera que siguen conscients del problema i es pronúncien pel tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents.

Coordinadora Antinuclear de la Ribera

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here