Més Algemesí diu que la Plaça Major registrà el dissabte més decibels que una fàbrica metal.lúrgica

0
346

COMUNICAT:

Més Algemesí mostra la seua preocupació pels preocupats nivells  de contaminació acústica registrats en les immediacions de la Plaça Major el passat cap de setmana, especialment els registrats el passat dissabte dia 25. Des de que durant el mes de maig tots els seus caps de setmana es van programar actes musicals que acabaven a altes hores de la matinada (3 del matí) les queixes dels veïns i veïnes dels carrers propers a la Plaça s’han multiplicat. Aquests veïns a més de tenir que suportar sistemàticament les molèsties dels locals d’oci existents han de suportar, cada vegada amb més freqüència, activitats ludicomusical de gran impacte acústic fins les 3 de la matinada

Per demostrar a quins nivells ha arribat aquesta situació Més Algemesí ha encarregat l’elaboració d’un informe a un tècnic especialista de la matèria vinculat a l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació de la Universitat de València que realitza aquest tipus d’estudis. Per encàrrec de Més Algemesí s’han mesurat el nivells sonors dels dijous 23 al diumenge 26. Aquest informe de 25 pàgines, mostra una situació preocupant per als residents de la zona, i un clar incompliment durant la nit del divendres, i especialment durant la nit del dissabte d’allò establert per la Llei 7/2002 de 3 de desembre  de la Generalitat Valenciana contra la contaminació acústica.

En aquesta llei s’estableix que els nivells màxim de soroll en una zona residencial són de 55 dB(A) durant el dia i 45 dB(A)durant la nit. En el cas dels voltants de la Plaça Major (article 12). En el cas d’Algemesí de les 10 de la nit del divendres a les 4 de la matinada del dissabte fous sempre superior a 50 dBa i arribant en alguna hora a ser superior a 57 dB(A) (és a dir superior a allò aconsellable durant el dia). En el cas de la nit del dissabte al diumenge les xifres són molt pitjors ja la mesura més baixa és de 66’4 dBA de 3 a 4 de la matinada, i les més altes les registrades entre les 00:00 i les 03:00 que estan totes al voltant de 83 dB(A).

Això significa que els veïns d’Algemesí d’aquesta zona han tingut que suportar una contaminació acústica quasi 40 dB(A) superiors al que permet la llei (45 dB(A) per la nit). En algun moment puntual aquests veïns han tingut que suportar 84’3 dB(A), és a dir, que han suportat una pressió sonora 8511 vegades superior al que la llei permet per la nit.

Per a que tinguem una referència, cal dir que la llei 7/2002 indica que en una zona industrial –industria pesada i metal·lúrgica- el nivell sonor extern no pot passar de 70 dB(A) durant el dia, el que significa que durant la nit del dissabte al diumenge els veïns d’aquestes zones haveren dormit millor al costat d’uns Alts Forns en plena producció o als costat d’una autopista transitada. El nivell sonor suportat durant les tres hores de màxima intensitat equival a haver tingut encés durant eixes tres hores un secador de pèl a 25 cm de distància.

És per això que, donada aquesta preocupant situació, Més Algemesí ha presentat una moció per tal que en el proper plenari de juliol es debatisca el tema i no es castigue de manera injusta als veïns que viuen en les proximitats de la plaça, plaça que l’actual equip de govern ha confós amb un recinte firal. La nostra proposta no és deixar de fer aquestes activitats sinó realitzar-les allunyades del centre, principalment en la zona del pavelló cobert i poliesportiu –tal com ja s’ha fet amb altres activitats-. L’Ajuntament d’Algemesí converteix en hostes a una sèrie de veïns i veïnes –els que viuen al voltant de la plaça- per tal que altres es puguen divertir. El pitjor de tot és que el tema té solució i poden ser perfectament compatibles els dret als descans d’uns amb el dret a l’esplai d’altres.

No es comprensible que l’Ajuntament que és qui ha de vetllar per fer efectiu el dret constitucional al descans opta per convertir la Plaça en un recinte firal perquè fent les activitats al bell mig del poble, aquestes activitats són conegudes i vistes per gran part de la població i reporten rèdit polític a costa d’impedir el descans d’altres. L’Ajuntament d’Algemesí ha de pensar, en primer lloc, en el benestar de tots els seus ciutadans, i no ho està fent. La seua obligació principal és eixa, i la de convertir-se no convertir-se en un promotor artístic disposat a incomplir la legislació vigent (Llei 7/2002) per tal d’obtenir redit polític. Aprofitem també per a denunciar que malgrat que aquesta llei està vigent des de 2002 Algemesí, tot i que deuria de tenir-lo ja elaborat, Algemesí no té elaborat el preceptiu Pla d’Acció Municipal que permetria abordar i resoldre aquestes solucions.

Per totes aquestes situacions hem presentat hui mateix una moció exigint a l’Ajuntament d’Algemesí que complisca i faça complir la Llei 7/2002 de 3 de desembre  de la Generalitat Valenciana contra la contaminació acústica, que  evite promoure en el nucli poblacional aquelles activitat sense arrelament tradicionals que impedisquen el dret al descans dels ciutadans buscant altres solucions alternatives que facen compatibles el dret al descans amb el dret al gaudi.

Josep Bermúdez

Portaveu del grup municipal Més Algemesí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here