«EL 15M, una nova ciutadania» /Opinió: Isabel Aguilar

0
434

Una esperança ha sorgit, i s’anomena 15 M. El 15 M, és el nou subjecte que potencialment pot fer progressar el món actual cap als ideals de llibertat, igualtat i fraternitat per els cuals han lluitat tant els fills de la Il·lustració i els socialistes democràtics. El moviment del 15 M està compost per ciutadans individuals, i no tant per subjectes històrics col·lectius. El nou/va ciutadà/ana és una persona millor formada que en el passat, i ben informada través de la informació global que fluïx per la xarxa i pels mitjans de comunicació. Per això té criteris propis i ha de ser tractada amb respecte, d’igual a igual, i amb raons ben fonamentades.

El fet que el nou/va ciutadà/ana siga una persona individual, no vol dir que siga egoista i insolidària. Molt al contrari, és, en la seua essència, una persona que té una consciència política global. Les seues creences polítiques bàsiques són tres: primer, la defensa dels Drets Humans per a tota la Humanitat; en segon lloc, que el medi ambient siga respectat a escala global; i, finalment, que la globalització econòmica realitzada fins a la data, passe a estar presidida i canalitzada per una globalització política en què tots els països tinguen veu, i que conduïsca a una convergència social de tots els països.

El millor exponent del potencial del moviment del 15 M està en el sorgiment de xarxes globals de ciutadans actius. Estes xarxes s’han activat perquè han sorgit canals de comunicació globals que, davant de comportaments obertament contraris a estes creences polítiques, ha donat pas a la creació del 15 M en moltes ciutats. El moviment del 15 M ha manifestat amb tota claredat el seu potencial, a través de les manifestacions que milers de ciutadans van protagonitzar en totes les places d’Espanya. Mentres no existisca respecte als Drets Humans o respecte al medi ambient a escala planetària, i mentres no existisca globalització política i convergència social global, este moviment ciutadania continuarà activant-se.

El moviment ciutada del 15 M és, a un temps, global i local. En un escenari global del que és conscient, el nou/va ciutadà/ana, que troba la seua identitat personal en un àmbit d’actuació local, en el si de la seua comunitat específica. Funciona en xarxa, en el treball i en les seues relacions: però més importants que les xarxes virtuals són les xarxes interpersonals en el seu àmbit local i comunitari. El moviment del 15 M és també actiu enfront de l’agenda d’assumptes públics a escala local, però recela de la política tradicional. La seua multidimensionalitat implica que ja no rep centralitat en els partits polítics tradicionals, i exigix controlar-los. Un tracte d’igual a igual, i respostes solvents als problemes socials amb què entropessa en la seua vida diària.

El moviment del 15 M som els fills del consum, els nostres pares van ser els de la generació del 68, els revolucionaris hui convertits en buròcrates, som els fills d’una generació que lluita per la llibertat. Construïx una societat de progrés universalitzant l’educació o la salut, per exemple, però que hui es troba sense resposta davant dels vertiginosos reptes que ens amenacen.

Potser, estem caient en la trampa dissenyada pel partit conservador, ja que intenten que la ideologia siga a banda de la lluita generacional i promouen la cerca d’identitat com a estratègia sofisticada d’eliminació, per a mantindre la seua posición. Açò no és cap novetat, sempre ha passat, però ara amb noves estratègies i instruments d’acció: el descrèdit, la desqualificació a la identitat que representa el progressisme que sempre va ser i serà patrimoni de la joventut i especialment de la joventut d’esquerres.

Els socialistes alzirenys, arreplegarem les peticions i iniciatives del moviment del 15 M, perquè considerem que són justes i també són necessàries.

Isabel Aguilar López

Secretaria General de les Juventuts Socialistes d´Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here