Comença a Sueca el rodatge del documental sobre la vida i obra d’Enrique Moret

0
430
El fill de Moret davant les càmeres /AMICS de MORET

Enrique Moret Echeverría, fill de l’escultor Enrique Moret Astruells (Sueca, 1910 – L’Havana, Cuba, 1985) ha estat el primer personatge entrevistat per a la realització d’un documental sobre la vida i obra d’un els intel·lectuals exiliats després de la Guerra Civil Espanyola.
Fill de trinqueter i pedrapiquer en la seua adolescència, va ingressar a l’escola San Carlos de València als 17 anys. D’idees clarament progressistes en la seua joventut (va ser militant de la CNT i empresonat a la Modelo de València) va guanyar el premi Roma en 1935, beca que no va poder complir en esclatar la guerra.
Després de l’exili a França va poder emigrar a la República Dominicana, Cuba, Mèxic i, definitivament, es va instal·lar a Cuba en triomfar la revolució sobre la dictadura de Fulgencio Batista. Allà es va relacionar amb altres intel·lectuals exiliats, com el dianenc Joan Chabàs. Ha deixat obra monumental a Cuba i altres tipus d’escultures i dibuixos. Dedicà gran part de la seua vida a la docència, i fou degà de la Escuela Nacional del Arte.
Arribà al càrrec de subdirector nacional de Arts Plàstiques, dependent de la Direcció Nacional de Cultura del govern cubà. Va exercir una poderosa influència en vàries generacions de estudiants de belles arts de l’illa caribenya. El documental està codirigit pels suecans Eloi Carcel i Josep Blay, i compta amb la participació del realitzador, també suecà, Eugeni Alcañiz. Per a entrevistar al fill de Moret es va escollir, dijous passat, el claustre de l’antic convent de franciscans de Sueca on n’hi ha instal·lada  L’Estocada, una de les tres reproduccions existents, a escala 1/5, de l’obra de l’escultor suecà.

FOTOS: AMICS de MORET

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here