El PP lidera la Ribera amb solvència, mentre Compromís (+22) s’aprofita dels regidors perduts pel PSOE (-19) i per EU (-3)

0
310

Els 47 municipis de la comarca de la Ribera elegiren diumenge passat un total de 559 regidors que s’han repartit entre quatre forces polítiques i un ampli col.lectiu d’independents de totes les tendències. El parlament comarcal s’ha incrementat amb 17 escons, respecte a l’anterior legislatura davant l’augment de població registrat en bona part de localitats.

En l’enfrontament va eixir un clar guanyador; el PP que sumà un total de 250 escons, equivalents al 45%, davant els 164 del PSPV-PSOE, els 57 del Bloc-Compromís i els 27 d’EU. Si els independents s’uniren, fent una sola coalició electoral, serien la tercera força de la comarca donat que sumen 61 regidories.

Els populars s’han quedat més o menys com estaven en pujar només 3 regidors entre tots els ajuntaments. La forta davallada del socialistes, que han perdut 19 escons en l’arc parlamentari comarcal ha sigut aprofitada pel Bloc-Compromís que ha passat de contar 35 a 57 regidories. Crida l’atenció el descens, encara que menut, d’EU que tenia 30 regidors en la pasada legislatura i que ara s’ha quedat amb 27, perquè ha estat una força emergent a la Comunitat Valenciana. Després del Bloc els que més pujen son els independents que han guanyat 14 escons en estos comicis respecte als de 2007.

El PSOE la força que més perd

El PSOE malgrat el seu notori descens (-19) ha guanyat regidories en alguns ajuntaments, sobre tot en Cullera (+4) així com Alginet (+1) i altres poblaciones menudes. L’Alcúdia, Cotes, Corbera i Polinyà son els municipis on més han perdut, a raó de 2 regidors en cadascun, mentre a Alzira, Algemesí, Benifaió i Turís només perdia un acta de regidor. En canvi ha conservat els que contabilitzava a Sueca, Carcaixent i Carlet.

Pel que fa Esquerra Unida ha perdut 3 escons a la comarca, cridant l’atenció els 2 que tenia a Sueca on queda fora del consistori i, també,  perd un regidor en Alberic, Guadassuar i La Pobla Llarga. Però, pel contrari, suma 2 més en el seu poble bandera, Polinyà, on té la majoria absoluta i guanya 1 en Alzira on torna a la corporació i també 1 en Albalat, on suma 3 actes, essent la força decissiva davant l’empat a 4 registrat entre populars i socialistes.

Compromís la que més guanya

Per la seua part Bloc-Compromís ha guanyat 22 escons, tot just els que han perdut entre el PSOE (19) i EU (3), essent, amb distància, la  força més beneficiadas de les recents eleccions municipals, on ha obtingut un total de 57 regidors.

Els increments de vots i regidors més significatius s’han produït a Favara (4) on només tenia 1, a Alzira ha multiplicat per 3 l’únic regidor de 2007, a Carcaixent  ha doblat els 3 de la passada legislatura, a més de Corbera on ha pujat de 3 a 5 escons i a Vilanova de Castelló on ha entrat al consistori amb 2 representants.

El PP és, de lluny, el líder d’esta classificació i encara que sols ha augmentat 3 regidors, les diferències amb el segon, el PSOE, s’han disparat fins aconseguir un advantatge de 36 regidories i un montó d’alcaldies.

El PP manté la seua hegemonia

Els populars mantenen les majories absolutes en municipis grans i mitjans com Alzira, Algemesí, Cullera i Carlet però les han perdut a Carcaixent, Benifaió i Alginet. A Sueca son la força més votada però el pacte entre el Bloc, PSOE i els independents de Campillo li impedixen, una vegada més, presidir esta corporació. Han fet història a Turís arrebatant, per primera vegada, l’alcaldia als socialistes i de la mà d’Oreto Segura aconseguiren els millors resultats de la democràcia a l’Alcúdia-7 regidors- però no han pogut superar els 8 del PSPV de Robert Martínez que, a més contarà amb el suport dels dos membres de Compromís.  José Ribera, Pinorro, es manté incombustible a Guadassuar on ha superat, de nou, amplament els seus oponents de l’esquerra.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here