Iberdrola desinforma al CSN al reduir del 72% al 45% una caiguda anòmala de potència en la central nuclear de Cofrents

0
406

Al voltant de les 13.00 hores d’ahir 27 de maig, la central

Central nuclear de Cofrents

nuclear de Cofrents va sofrir una baixada sobtada de potència: Des dels 1.100 MW fins als 310 MW. Es tracta d’una pèrdua de potència nominal del 72%. No obstant, Iberdrola en la seua comunicació al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informa d’una reducció de només un 45%, posant en evidència una vegada més la seua política de desinformació i falsedat informativa.

La brusca caiguda de potència de la central nuclear de Cofrents es deu a un error humà en la manipulació inapropiada d’una bomba del sistema de recirculació. En les centrals nuclears d’aigua en ebullició (BWR) com la de Cofrents eixes bombes, junt amb les barres de control, són el principal sistema de regulació de la potència tèrmica del reactor i el seu control és clau per a determinar la seua estabilitat.

En este cas, un error humà ha suposat l’entrada del reactor en una zona de potències baixes sense dispar (SCRAM) del reactor per inserció de les barres de control. En eixa zona hi ha determinades configuracions del reactor, quant a flux del sistema de recirculació i potència tèrmica, que estan estrictament prohibides per les Especificacions Tècniques de Funcionament del reactor. Esta prohibició es deu al fet que eixa regió és propícia a l’aparició d’inestabilitats termohidràuliques, en les quals hi ha unes variacions periòdiques en la potència tèrmica del reactor que poden conduir a una pèrdua del seu control.

Este problema dels reactors BWR va aparéixer de forma inesperada per primera vegada en la central de Caorso (Itàlia) en 1982 i de forma més espectacular en la central de LaSalle County en 1988. A més s’ha reproduït posteriorment en molts altres reactors BWR. A Cofrents va aparéixer per primera vegada el 29 de gener de 1991, amb unes variacions de potència del 13% pic a pic, i de nou va tindre lloc a primers d’abril del 2002, com es posa de manifest en els informes del CSN.

Este error humà podria haver provocat que el reactor travessara eixes regions prohibides de configuració del reactor, posant en risc l’estabilitat d’este. A més a més, respecte a la política informativa d’Iberdrola, cal lamentar que no és la primera vegada que l’empresa concessionària de la central nuclear valenciana mentix descaradament. Sense anar més lluny, el 16 d’abril va haver-hi una baixada de potència en la central nuclear de Cofrents que no va quedar reflectida en els informes mensuals de producció d’electricitat que elabora Iberdrola periòdicament.

Des de la Plataforma TANQUEM Cofrents, que agrupa a les principals organitzacions ecologistes, socials i sindicals del País Valencià, apel·lem una vegada més a la responsabilitat dels nostres governants per a exigir-los el tancament immediat de la central de Cofrents i de les altres nuclears de l’Estat Espanyol.

Plataforma Tanquem Cofrents

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here