El nostre riu Xúquer: una reivindicació i un dret

2
354

 
Piragüisme en el Xúquer

OPINIÓ: ADELAIDA PAU


Sóc una alzirenya  que m’encanta la practica de l’esport, des de fer voltes a peu, córrer maratons i anar en bicicleta fins a remar en kayack i piragua en mar, llacs i rius. He participat diverses vegades en les baixades del riu Xúquer que organitza tots els anys Xúquer Viu per a reivindicar  el nostre dret a què este tinga el cabal suficient com per a què les persones que vivim al voltant del Xúquer comptem amb garanties d’aigua de bona qualitat i duradora, per a beure i per a desenvolupar activitats productives, però també per a passejar vora riu, per a nadar, pescar o practicar esports com la piragua, que són usos comuns i ciutadans de l’aigua als que tenim dret.

Però Alzira el meu poble  porta molts anys vivint d’esquena al riu Xúquer entre altres motius per lo contaminat i brut que estava, ja que a causa de la falta de depuradores pareixia més un albelló a l’aire lliure que un riu. La posada en marxa de les depuradores i el control dels abocaments incontrolats permeten que es puga pensar a tornar a disfrutar del nostre riu, ja que tenim una de la riberes mes boniques i accessibles prop d´una ciutat que hi ha en tot el curs del Xúquer.

Cal recuperar la platja de riu on no fa molts anys  desfruitaven els nostres majors  “A la vora del riu, mare he deixat els espardenyes mare, no li ho diga al pare  ”, i cal fer unes instal·lacions esportives amb un embarcador perquè nostres ciutadans i ciutadanes puguen practicar l’esport de la piragua en el seu propi poble, sense tindre que anar  als pobles veïns.

Tenim un riu amb moltes possibilitats i si les coses es fan bé es pot convertir en un atractiu turístic amb una oferta d’aventures i oci per a oferir als nostres visitants. He visitat rius amb una gran promoció turística i que res no tenen a vore amb el que tenim a casa.

I com a riberenca   tinc clar que  només  des del coneixement, ús  i disfrute del nostre riu aconseguirem que la ciutadania exigisca a la Confederació  Hidrogràfica que este tinga un cabal suficient i que invertisca en la seua neteja i conservació.

El diumenge passat la meua família i jo vam baixar el riu Xúquer des d’Antella fins a Algemesí, haguerem volgut acabar en el nostre poble però una vegada més els alzirenys vam haver-hi d’utilitzar les instal·lacions del poble veí. Vam tardar 10 hores ja que el riu tenia molts obstacles i  alguns d’ells tapaven tot el  llit del riu durant metres, obligant-nos a transportar a mà els kayaks per la vora. El que pensàvem que seria una excursió tranquil-la pel riu, es va convertir en un esport d’aventura per  la desídia de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que és la responsable de que el riu estiga en estes lamentables condicions.

Acompanye unes fotografies que no estan fetes  en els rius dels Pirineus ni en llocs exòtics, estan realitzades en el nostre riu Xúquer i alguna d’elles al seu pas per Alzira. Ho tenim a casa i no el disfrutem.

2 Comentarios

  1. A mi tambien me gustaría poder hacer Kayac en Jucar y dispones de un lugar en donde poder acceder al rio desde Alzira. No deberiamos darle la espalda a nuestro rio La idea me gusta pero recuerdo que hace 4 meses el PSOE presentó una mocion, para que se construyese un paseo fluvial en Alzira y el Bloc no dijo ni comentario en el pleno y votó que no.

  2. lo del passeig fluvial heu porten tots els partits,però en quan manen tot s´obriden, el PP el primer. Mira el resum del pleno i voras lo que passa.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here