La Pobla Llarga adquereix el document de compra del poble que data de 1534 en una subhasta

0
482

L’Ajuntament de La Pobla Llarga ha adquirit un document excepcional: l’acta notarial de la venda del senyoriu de La Pobla Llarga, “ditha del artiaca” de l’any 1534. L’alcalde de la localitat, Rafael Soler, juntament amb l’arqueòleg del Museu de Dénia, Josep A. Gisbert, van assistir a la subhasta d’aquest document en una casa especialitzada a Madrid de llibres i manuscrits. Així mateix, experts en Història Medieval de la Universitat de València han avaluat el contingut i les característiques del document notarial.

Segons l’alcalde, “l’adquisició d’este document és un fet històric per al municipi perquè és el document més antic que posseïm en la localitat. Els poblatans podran gaudir d’este singular pergamí que exposarem en el futur Museu Municipal juntament amb la creu de terme i el Crist gòtic que conformen un riquíssim patrimoni artístic i històric de tots els veïns. Així mateix, signarem un conveni amb l’església per a exposar la capa pluvial de Sant Pere (cridada de sant Calixt) cedida en el segle XVI pel Patriarca Ribera. D’esta manera, continuem amb la política de recuperar i ennoblir el patrimoni de la nostra localitat i este tipus de troballes confirmen el tresor patrimonial de La Pobla Llarga”.

Document signat
El document està signat per Bertrán de Bues, notari públic de la ciutat de València, Castella i Aragó. Va ser signat en la ciutat de València el 3 de novembre de 1534. La venda es realitza de la Molt Noble Dona Joana Gilabert i de Carròs a Garcerà de Vilanova, que compra el senyoriu. A l’acte de possessió, celebrat el 12 de febrer de 1534, van ser convocats davant de l’església per l’agutzil de l’emperador, Miquel Rubert, gran part dels veïns que habitaven el poble, i en el llistat podem descobrir cognoms que encara avui romanen en la localitat com Canut, Serra, Vayá, Canet, Sanchiz o Piera, que segons el document són habitants vells del lloc de Sa Pobla.
Preu de venda
El preu de la venda es va establir per 17.220 timbres i es va formalitzar pels creditors d’Isabel Corts i d´Esplugues, hereva de Joanot Corts i de mosén Guillem D´Esplugues i de Beatriz, la seua mare. Els Esplugues van ser els senyors de Sa Pobla i anteriorment era coneguda com sa Pobla d´Esplugues o del Ardiaca, fundada pel arcediano Pere d´Esplugues (entrerrat en la catedral de València) l’any 1317. La família Esplugues va ostentar el títol del senyoriu fins a la seua venda efectiva.

També destaca en el document una relació d’horts, vinyers, camps, terres conreades, plans, muntanyes, valls, molins, forns, carnisseries, tendes i tavernes. El document té una cuidada escriptura, tipus redondilla renaixentista, en tinta negra sobre pell i té un excel·lent estat de conservació. Alguns paràgrafs són en llatí, quan reprodueix formulismes, i la resta en valencià. El pergamí compta amb tretze fulles cosides de 10,30 metres de llarg per 0,62 d’ample que està enrotllat.

L'alcalde amb el pergamí

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here