Promeses sense fer números

0
451

ARTICLE OPINIÓ/ DIEGO GÓMEZ

La crisi també és sostenibleera el grafit que omplia la paret d’un solar a mig construir a l’entrada d’un poble costaner del nostre benvolgut país. La reflexió sembla necessària i tal vegada el missatge siga cert. Llevat del nombre d’aturats i aturades i la reculada en certs indicadors de l’estat de benestar, la crisi ha paralitzat el desgavell de construccions, especulacions i destrossa del territori. Comparant amb la poesia d’Ausias Marc “un lliri entre cards”.

Però ara comença la campanya electoral i les declaracions, intencions i propostes dels que ens han portat a la crisi, ens acosten de nou a un escenari ja conegut per la seua negativa repercussió econòmica, laboral i medi ambiental en els nostres pobles, ciutats i comarques. De nou promeses d’obres faraòniques, de projectes inviables, de paraules agradables a les oïdes dels seus votants, etc. Això si, tot rodejat de la paraula clau: austeritat. Austeritat i control pels demés i el pastís per a ells.

Conselleries que s’uniran, milers de nous llocs de treball, auditoris per construir, noves infraestructures, reducció d’impostos i taxes municipals, complexos d’oci per ubicar, jardins i parcs, menys funcionaris, i moltes idees per desenvolupar. I tot sense fer cap número, sense calcular la incidència real i la sostenibilitat i viabilitat de les propostes. Tal vegada aquest siga un país de xauxa, on l’exemple dels nostres dirigents polítics vol ser la patent de continuïtat baix el paraigües electoral.

I mentre diversos actors de la societat civil (empresaris, sindicats, associacions diverses,…) proposen un nou model econòmic, moltes vegades amb poques mesures concretes per a poder fer-ho, els nostres futurs representants públics a la seua. A veure qui té la culpa i a veure qui la tira més grossa. Poques idees encaminades a reduir la pressió fiscal i impulsar nous llocs de treball. Poques idees per a reduir la morositat i el retard dels pagaments de l’administració pública. Poques idees per a impulsar la innovació, la formació professional i apostar per una sostenibilitat real mediambiental, social i econòmica. Poques idees per dur endavant un sistema energètic més diversificat i amb energies renovables. Moltes paraules i promeses que tal vegada fan riure i/o plorar. Poques propostes reals orientades a fer menys burocràtiques i personalistes i més eficients i eficaces les nostres administracions públiques més properes.

Caldrà guaitar aquesta campanya electoral. Cartells, fotos, anuncis, declaracions, entrevistes i programes de tot tipus hi haurà, Però, si no volem continuar en aquest país de xauxa, hem de fer visible la nostra discrepància, les nostres idees i les nostres alternatives. Hem d’escoltar, debatre i participar. Hem d’anar a votar. Hem de ser agosarats i agosarades i trencar el silenci i fer-nos respectar i pensar, perquè no, que aquesta crisi pot portar-nos aires de canvi i de certa regeneració.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here