Nuclears? No, Gràcies

0
409

OPINIÓ/ DIEGO GÓMEZ

 

En els darrers mesos i setmanes, serà perquè arriben les eleccions, estem assistint a debats que particularment pensava superats. Temes i paradigmes de caire democràtic com la llibertat d’expressió, la defensa dels serveis públics, la dignificació de la classe política, etc. tornen a reeixir en els mitjans de comunicació i tornem a reivindicar-los en els carrers de les nostres ciutats. Un d’aquests temes és el de l’energia nuclear.

El terratrèmol del Japó ha posat en el centre del ventilador polític les avantatges i inconvenients de l’ús d’aquesta energia. Jo pensava i així ho continue fent, que cal dir i reivindicar el lema NUCLEARS? NO, GRÀCIES i si cal arguments, doncs ací van uns quants.

Fa cinquanta anys que es va començar a utilitzar aquest tipus d’energia i des d’aleshores s’ha demostrat que no és ni barata, ni neta, ni segura com ho defensen alguns, moguts per certs interessos crematístics. L’urani genera radiacions que perduren durant centenars de milers d’anys. Els residus radioactius no tenen solució i suposen un gravíssim perill durant mil·lennis.

Les nostres nuclears i entre elles la de Cofrents, com qualsevol central nuclear pot tenir un accident que siga incontrolable. No voldria ser negat, però un terratrèmol, un atentat terrorista, una inundació, un foc incontrolat, etc. pot portar-nos a una destrossa semblant a la de les centrals nuclears del Japó.

Sempre he reivindicat el consens i el diàleg, però en aquest tema sóc prou radical. Ja siga per la incertesa del futur, per la gentada del dissabte passat als carrers de València en manifestació en contra de les nuclears, siga pel record dels nombrosos accidents de Cofrents, siga per les imatges de la inundació de 1982 a la central valenciana, siga per la salvaguarda del nostre Xúquer o siga pel futur dels nostres fills i nets.

Cal intensificar els moviments ciutadans antinuclears i exigir responsabilitat de futur als nostres governants. Cal crear una plataforma cívica de base ampla, que amb el recolzament de les institucions públiques més sensibles i amb el suport d’entitats privades preocupades per la sostenibilitat, treballe per tancar Cofrents ja. Si ho hem fet amb Xúquer Viu, perquè no amb “Tanquem Cofrents”.

L’alternativa sense dubtes, és prendre molt seriosament el tema de les energies renovables. Que no ens enganyen els d’Iberdrola, Endesa, etc. amb cants de sirena. Necessitem sistemes energètics nets i barats. Han passat 50 anys d’ús de l’energia nuclear, i en els pròximes dècades no haurien d’existir més energies brutes.

Tenim els coneixements tècnics suficients per a poder fer-ho. No hem de consentir que els interessos d’uns pocs, que no paren de fer-se rics amb els nostres diners i amb els nostres impostos, estiguen per damunt dels interessos dels ciutadans i ciutadanes de tot el món, del nostre País, de la nostra comarca i dels nostres pobles.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here