Bastidas acusa de persecució política a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en ser absolta d’un delicte mediambiental

0
369
Compressors de la FV de Pesca per oxigenar les aigües/Fotos El País 2005

L’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, ha sigut absolta pel titular del jutjat nº 6 d’Alzira de cometre un delicte mediambiental del que li acusà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer fa més de 4 anys arran la mortaldat de peixos apareguda en el Xúquer. Segons l’acte judicial de sobreseïment «no ha aparegut degudament justificat la perpetració del delicte» del que va ser acusada per la Confederació que presideix, Juan José Moragues.

Bastidas ha calificat «d’injusta i deplorable» l’actitut de la plataforma Xúquer Viu i de les formaciones polítiques del PSOE, Bloc, EU i Esquerra que exhibiren caretes seues i del conseller Rafael Blasco durant una manifestació convocada junt el riu Verd. Fins i tot, la primera autoritat local ha reclamat als seus dirigents que li demanen perdó, no sols a ella sinò també «al govern municipal, als empresaris i al poble d’Alzira» per fer-lo responsable de la contaminació patida pel riu Xúquer.

Bastidas ha recordat que la depuradora, Alzira-Carcaixent, no la va ficar en marxa el ministeri de Medi Ambient fins l’any 2007 i que un any abans l’Ajuntament d’Alzira aprovà una ordenança per instar a les empreses locals a utilitzar la xarxa de clavegueram local.  També ha asegurat que els sis punts de d’abocament existents en aquella època «ja han sigut solventats».

D’altra banda, l’alcaldessa d’Alzira, ha deixat clar, durant la conferència de premsa celebrada esta vesprada, que «tots volem un riu Xúquer net i que el que contamine pague», no sense abans acusar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer de fer-li «una autèntica persecució política orquestada per l’oposició». Acompanyada en la sala de premsa per alguns regidors, Elena Bastidas, recordà «els anys de patiment personal» que ha passat en ser imputada en esta causa però «finalment la justícia ens ha donat la raó», ha dit visiblement aliviada.

Abocaments industrials amb alta càrrega contaminant

La denuncia presentada per la CHJ contra l’Ajuntament en el jutjat nº 6 d’Alzira va tindre el seu orige en els milers de peixos morts que aparegueren flotant en la part baixa del Xúquer el 26 de desembre de l’any 2005. Els tècnics de la Confederació detectaren que la mortaldat la produiren «abocaments industrials amb alta càrrega contaminant». Els anàlisi detectaren que en la zona aigües avall d’Alzira i Carcaixent la qualitat de l’aigüa «empitjora ostensiblement». I que les aigües residuals originades en el polígon industrial d’Alzira es caracteritzaren «per un elevat contingut amb matèria orgànica que va contribuir, adicionalment, a la reducció de la concentració d’oxígen disolta en l’aigüa del riu».

La Federació Valenciana de Pesca, que calificà el fet de «desastre ecològic», va instal.lar compressors en l’acotat de pesca de Fortaleny per oxigenar les aigües del Xúquer, a finals de 2005,  evitant una mortaldat major. Aleshores, els nombrosos barbs i carpes que sobrevixqueren respiraven amb dificultat. Un guarda de la zona xifrà en més de 3.000 els ciprínids asfixiats per la contaminació del riu i la CHJ va tindre que soltar un major cabal d’aigüa des de la presa de Tous.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here