Milers de persones li donen «Valor» al valencià en la XXVI Trobada d’Escoles de Llombai

2
558

Varios milers de persones han envaït hui, pacíficament, el poble de Llombai per donar-li tot el «valor» que el valencià es mereix durant la XXVI Trobada d’Escoles en Valencià en la que han participat un centenar de centres de tota la comarca. Una edició destinada a rendir homenatge a l’autor de les Rondalles Valencianes, Enric Valor, un «treballador incansable per la llengua, un estudiós rigorós de l’idioma i un modernitzador de la cultura del país» segons Escola Valenciana, organitzadora d’esta festa reivindicativa.

La Trobada ha triplicat hui la població de Llombai

L’activitat ha estat frenètica a llarg dels nombrosos tallers que animaren durant tot el matí els estrets carrers del centre de la població. Els llibres de Bromera tampoc faltaren a este important esdeveniment.  Però la festa ha estat dividida en varios fronts; a l’entaulat,  actuaren l’Escola de danses d’Alfarb, l’escola de dolçaina de Llombai, la colla de la Xamosia, l’escola de dolçaina i tabal Honorat Gil d’Alfarb i la xaranga de músics de la banda de Llombai. Això va ser pel matí i ja a la vesprada  Dani Miquel ficà la clooenda a les actuacions musicals.   Els més esportistes feren patinatge, frontennis ó raspall.

Els assistents han pogut triar, també, des d’unes interesants exposicions, assesorats per Vicent Climent, a visites guiades per les rodalies o participar en la Jornada Gastronómica per assaborir els productes típics de la zona.

Benifaió, la cuna de les trobades

Les trobades que, al llarg del mes d’abril, es celebren en una quinzena de comarques, van nàixer a la Ribera l’any 1986, més concretament a la localitat de Benifaió. I sorgiren per reaccionar a la protesta d’un reduït grup de pares del col.legi públic Trullàs contra l’ensenyament de varies d’asignatures en valencià. Així la direcció del col.legi va convocar els 17 centres escolars de la Ribera que ofertaven matèries en valencià per unir-se en torn a una festa reivindicativa. Aquells primers 5.000 participants de fa 26 anys a la Ribera s’han convertit en més de 200.000 assistents entre totes les trobades que es fan a les diferents comarques valencianes.

Diego Gómez, membre d’Escola Valenciana i professor del CP Víctor Oroval de Carcaixent, diu que «es tracta d’una festa lúdica però també reivindicativa pel que suposa el valencià per al futur». I afegix «el treball que s’ha fet a l’escola ha de tindre continuitat en la resta d’usos socials».

Riberaexpress

2 Comentarios

  1. Xavier Espanya -Administrador
    El suport al valencià és una de les raons de ser d’este diari digital de la Ribera.
    Als membres de la coordinadora que presideixes, a editorials com Bromera, entre d’altres, són als que hem d’agrair la impagable tasca que desenvolupeu en favor de la nostra llengua.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here