Tomás Peris: «El pròxim objectiu és treballar el tema de l’aigua en el territori valencià»

0
407
Estimats lectors de Riberaexpress, permeteu-me la llicència que faça este reportatge en primera persona, perquè Tomás Peris és per a mi molt especial, primer perquè és un alzireny il·lustre i il·lustrat, en segon perquè és un referent en la història d’Alzira, de la comarca i del territori valencià, i en tercer lloc perquè sempre he admirat la seua saviesa i el seu esperit de superació, és un exemple a seguir pels futurs historiadors. Jo vaig estudiar Geografia i Història i sóc llicenciat en Prehistòria i Arqueologia. Quant m’haguera agradat haver dedicat a una de les meues passions, la Història!!, però les circumstàncies manen.

De totes maneres, el meu amic Tomás ha sigut per a mi com un «pare» que sempre que ha publicat algun llibre es molestava a vindre a la redacció de Las Províncias-on he treballat quasi 20 anys- a portar-me els seus treballs. En esta ocasió em confessava que va cridar a la redacció i li van dir que ja no estava…. Però bo, vaig a anar a buscar esta gran persona a Alginet divendres passat, on se celebrava la XIV Assemblea d’Història de la Ribera. En esta primera jornada, Tomás Peris presentà l’últim volum d’un dels treballs d’història comarcal més importants de la Comunitat: «La Història de la Ribera», volum VI «De vespres dels Germanies a la crisi de l’Antic Regne: Poders i Conflictes». En l’acte va estar acompanyat per la presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Rosa Sebastià, Joan Llinares, director gerent de Bromera i el seu gran amic Paco Torres, Cap de l’Arxiu de l’Antic del Regne de València.

Un econtre emocionat

Me’n vaig trobar Tomás abans d’entrar a la sala de la Caixa Rural, junt amb un lloc emblemàtic, el fossar descubert de l’antic castell d’Alginet, després d’un abraç, em compta que este últim volum «no és que resumisca aspectes dels altres edicions, tracta  la mateixa època», i la cronologia sempre és la mateixa: de meitat del segle XV a meitat del segle XIX i analitza «els aspectes polítics». Hi ha una part sobre les guerres i els seus efectes i una altra exclusivament sobre la política municipal, «els municipis forals, els ajuntaments borbònics, la funció  quotidiana dels mateixos, les finances…» I un aspecte que a molts els cridarà  l’atenció es que la política en aquella època era «90% municipal i el Regne o el monarca eren cosese molt remotes per a les gents de la Ribera», assenyalava Peris.

Sobre l’envergadura de l’obra este doctor en Història confessa que el més important «és marcar-te un objetiu, encara que pensa que mai ho vas a acabar, però a poc a poc es fa i veus el final». D’altra banda, «també penses que mai eixiria a la llum, però he tingut la sort de trobar-me amb Bromera i la Mancomunitat de la Ribera Alta que han fet possible que este treball estiga a l’abast de tots els veïns de la comarca». Però un dels aspectes més importants dels sis volums és que està pensada «per al ciutadà i per a l’investigador». L’estructura dels llibres té milers de referències bibliogràfiques i notes a peu de pàgina. Tomás Peris se sent «molt satisfet» amb el resultat global de «La Història de la Ribera», encara que em confessa-jo  ja ho sabia- que és «molt perfeccionista». «El llibre una vegada ix de la impremta és la criatura més guapa del món, igual que els fills”.

Sobre futurs projectes, el meu amic Tomás m’anuncia que «si la salut i les energies m’acompanyen treballaré l’aigua en el territori valencià». Un treball que comprendrà les riuades, les preses d’aigua, el clima, les sequeres, temporals, el regadiu, transport  fluvial, molins, aprofitament de l’aigua….

Des de Riberaexpress estem completament segurs que Tomás Peris Albentosa ens depararà amb una altra gran obra. Mai hauran agraïments ni qualificatius per a catalogar este gran historiador, bona persona i alzireny  il·lustre.

Gràcies Tomàs!!!

Xavier Pérez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here