L’historiador Tomás Peris presentà ahir en Alginet l’últim volum de la sèrie Història de la Ribera

0
512

  

Volums de la col.lecció

 

La XIV Assemblea d’Història de la Ribera, que se celebra entre l’1 i el 3 d’abril, fou l’escenari de la presentació de l’obra que clou la sèrie Història de la Ribera, enllestida per Tomàs Peris Albentosa. L’acte va tindre lloc  al Saló de la Caixa Rural d’Alginet. Hi intervingueren, a més de l’autor, Rosa Sebastià, presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Ribera Alta; Joan A. Llinares, director gerent del Grup Editorial Bromera, i Francesc Torres i Faus, director de l’Arxiu del Regne de València. L’obra publicada per Bromera, analitza les relacions de poder i els conflictes a la comarca.

Aquest sisé volum, Poders i conflictes, publicat, com els anteriors, en la col·lecció «Xiprer», tanca l’exhaustiva sèrie que analitza la història de la comarca de la Ribera entre els segles xvi i xviii, de vespres de les Germanies a la crisi de l’Antic Règim. Tomàs Peris ha realitzat una tasca admirable d’investigació per a completar aquestes obres, a través de les quals els habitants de la comarca poden conéixer millor el seu passat col·lectiu, i que, a més, poden proporcionar informació valuosa als estudiosos. La col·lecció va començar el 2001 amb L’escenari i els protagonistes, i ha continuat al llarg dels últims anys amb els volums La terra de l’arròs i les moreres, Les jerarquies socials, La cultura popular i Creences i símbols.

El present títol ens submergeix en les relacions de poder i en els episodis bèl·lics que sacsaren el territori del Xúquer entre els segles xvi i xviii. Són protagonistes la lluita antifeudal que va comportar les Germanies (1521-1522) i la Guerra de Successió (1705-1707), que va dividir els riberencs entre maulets i botiflers, però també altres conflictes menys explícits. Sobretot, el malson dels atacs corsaris, que van deixar un rastre de torres i baluards escampats pel nostre litoral, així com la brutal guerra comarcal entre diferents faccions de l’oligarquia, o el ressò d’altres guerres remotes com les de França del segle xviii i les campanyes italianes del set-cents.

Alguns dels efectes més importants de tots aquests enfrontaments van ser els polítics, especialment l’augment d’autoritarisme que la corona projectà sobre uns municipis que van passar de ser la peça fonamental del sistema foral a esdevenir cada vegada menys autònoms sota el poder borbònic. L’evolució del funcionament de les institucions locals, amb competències com la regulació del sistema agrari, la regulació del sistema agrari, la recaptació tributària i el manteniment de l’ordre públic, és també objecte de l’estudi minuciós recollit en aquest volum.

Tomàs Peris

Tomàs Peris Albentosa (Alzira, 1954) s’ha dedicat professionalment a estudiar i ensenyar història. Com a investigador, s’ha centrat en els aspectes socials i econòmics de la Ribera del segle xv al xix. Es doctorà amb la tesi Propiedad y dinámica social: Alzira, 1465-1768. És autor dels llibres Privilegiados, marginados y campesinos (1986), Regadío, producción y poder en la Ribera del Xúquer (1992), La Séquia Reial del Xúquer (1258-1847) (1995) i La gestió hidràulica en la Séquia d’Escalona (1605-1993) (2003). També ha escrit articles per a revistes especialitzades i obres de divulgació històrica per a alumnes de Secundària. Paral·lelament a la investigació, ha enllestit la sèrie de volums d’Història de la Ribera.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here